Najnovije vesti

ŠTA ZNAČE IZBORI U NEMAČKOJ ZA EU: Evo šta najviše brine Nemce
02:20

ŠTA ZNAČE IZBORI U NEMAČKOJ ZA EU: Evo šta najviše brine Nemce

Nikad neizvesnije

ZELENI OSVOJILI NAJVIŠE GLASOVA U BERLINU: Smeši im se fotelja gradonačenika! Desničari doživeli kolaps, a CDU najgori poraz

Planeta
09:56h

Na nedeljnim izborima za lokalne parlamente u njemačkim saveznim pokrajinama Berlin i Meklenburg–Zapadno Pomorje, Zeleni su prema prvim prognozama osvojili najviše glasova u Berlinu dok su socijaldemokrati zadržali prednost u Meklenburg–Zapadnom Pomorju.

Zeleni su s osvojenih 23,5 posto, što je porast od 8,3 posto u usporedbi s poslednjim izborima pre pet godina, iznenađujuće najjača snaga na izborima za parlament glavnog grada – pokrajine Berlina.

Socijaldemokratska stranka Nemačke (SPD) je s 21,5 posto ostala na istom nivou pa će verojatno posle 20 godina izgubiti poziciju gradonačelnika. Tu bi funkciju mogla preuzeti glavna kandidatkinja Zelenih Betina Jaraš

Poslednjih pet godina je u Berlinu vladala koalicija socijaldemokrata, zelenih i stranke Levice.

Desno populistička stranka Alternativa za Njemačku (AfD) je u Berlinu ostvarila velike gubitke i prepolovila broj glasača na sedam posto. CDU je u Berlinu sa 15 posto ostvario najgori rezultat u posleratnoj istoriji

U saveznoj pokrajini Mecklenburg–Zapadno Pomorje su lijevo orijentirane snage izišle kao pobjednici izbora za lokalni parlament.

SPD, koji je i poslednjih pet godina vladao ovom severnom saveznom pokrajinom s oko 1,3 milliona birača, pobolšao je svoj rezultat za 6,4 posto pa sada uživa podršku 37 posto birača.

Stranka Zelenih je poboljšala svoj rezultat za 2,2 posto na 7 posto.

Druga po jačini stranka u Meklenburg–Zapadnom Pomorju je AfD s 18,5 posto glasova što je 2,3 posto manje nego prije pet godina.

CDU s kojim je SPD poslednjih pet godina vladao ovom saveznom pokrajinom, osvojio je 14 odsto glasova što je pet odsto manje nego 2016.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track