PILOTI IZ AVGANISTANA ŽIVE U NEIZVESNOSTI Smešteni su u sanatorijum u Tadžikistanu, uslovi su loši, a morali su da pobegnu
Foto: Karim SAHIB / AFP / Profimedia

strah od talibana

PILOTI IZ AVGANISTANA ŽIVE U NEIZVESNOSTI Smešteni su u sanatorijum u Tadžikistanu, uslovi su loši, a morali su da pobegnu

Planeta -

Na obali planinske reke van prestonice Tadžikistana, u odmaralištu prepunom hotela i vikendica, stoji moderna, dvospratna zgrada okružena visokim drvećem i rešetkastim panelnim ogradama.

Sanatorijum u državnom vlasništvu u blizini Dušanbea obično je rezervisan za visoke tadžikistanske zvaničnike koji tamo hrle vikendom ili na kraće odmore.

Ali od 1. septembra u sanatorijumu je smešten veliki broj pripadnika avganistanske vojske i njihovih porodica koji su pobegli iz Avganistana nakon što su u avgustu talibani preuzeli vlast. Grupa uključuje pilote obučene u SAD, kontrolore leta i inženjere, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Ukupno 143 Avganistanca sletelo je na aerodrom Bohtar u južnom Tadžikistanu kasno 15. avgusta, samo nekoliko sati posle pada avganistanske vlade koju je podržavao Zapad i talibanskog zauzimanja Kabula.

Dva meseca nakon što su pobegli od talibana, piloti su u neizvesnosti. Nadali su se da će ih Sedinjene Države odvesti iz Tadžikistana. Međutim, to je više puta odlagano, a tadžikistanske vlasti odbile su da navedu bilo kakve razloge.

Piloti, koji su govorili za RSE pod uslovom da ostanu anonimni, rekli su da su leteli preko severne granice Avganistana prema Tadžikistanu u 17 vojnih aviona, uključujući 11 "Cesna 208 karavans", tri "AC-208 karavans" i tri "Pilatus PC-12" koji su pripadali afganistanskim vazduhoplovnim snagama.

Nekoliko pripadnika avganistanskog osoblja reklo je za RSE da od dolaska u Tadžikistan praktično nisu imali nikakav kontakt sa spoljnim svetom, uključujući i članove porodica u Avganistanu. Oni kažu da su im tadžikistanske vlasti zaplenile avganistanska lična dokumenta, mobilne telefone i "lično oružje".

Grupa je provela dve nedelje u studentskom domu u Bohtaru, gradu na jugu zemlje, u blizini granice sa Avganistanom, prije nego što su prebačeni u sanatorijum u blizini Dušanbea.

Grupa, u kojoj se nalaze dve žene vojnih pilota, saopštila je da ne želi da ostane u Tadžikistanu i da se nada da će se preseliti u Sjedinjene Države.

Avganistanci su rekli da ih "nijedan Amerikanac" nije posetio niti kontaktirao otkako su stigli u Tadžikistan.

Portparol Stejt departmenta, međutim, rekao je za RSE 7. oktobra da je osoblje američke ambasade u Dušanbeu posetilo sanatorijum u kojem borave Avganistanci.

Na pitanje jesu li američki zvaničnici razgovarali o situaciji Avganistanaca sa tadžikistanskim vlastima, portparol je rekao da su "u redovnoj komunikaciji" sa tadžikistanskom vladom i da "deo te komunikacije uključuje koordinaciju u pogledu pilota avganistanskih vazduhoplovnih snaga u Tadžikistanu".

Pretrpane sobe, loša hrana

Grupa Avganistanaca žalila se da živi u neizvesnosti i očaju. Rekli su da žele da "ceo svet čuje" o njihovim nevoljama.

Oni su govorili da su im sobe pretrpane, da imaju manjak tuševa i drugih higijenskih potrepština kao i ograničen pristup odgovarajućoj medicinskoj nezi. Hrana je, prema njihovim rečima, uglavnom bila ograničena na "tikvice i kupus".

-Mesto u kojem živimo nije pogodno za nas, rekao je jedan od pilota.

-Hrana je loša. Niko je ne jede. Umesto toga mi sami pravimo salate, dodao je.

Drugi pilot je rekao da je u svakoj sobi u sanatorijumu živi do sedam ljudi.

-Sobe su hladne, rekao je pilot, naglasivši da mnogi od njih nemaju toplu garderobu.

-Morali smo iznenada da napustimo Kabul, rekao je on, dodajući da su mnogi od njih otišli samo sa odećom koju su imali na sebi.

Tadžikistanske vlasti rasporedile su medicinsko osoblje u sanatorijum.

Međutim, jedna od dve pilotkinje, 27-godišnjakinja u devetom mesecu trudnoće, rekla je da u sanatorijumu nema lekarki, a da je najbliža bolnica udaljena sat vremena.

Žena je prebačena u porodilište kasno 6. oktobra. Bolnički zvaničnici rekli su za RSE da je "obavila sve neophodne lekarske preglede" i da je "u dobrom stanju".

Očekivalo se da će buduća majka ostati u bolnici dok se ne porodi u novembru, rekao je visoki zvaničnik bolnice koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman jer nije ovlašćen da razgovara as medijima.

Tadžikistanski zvaničnici branili su uslove u sanatorijumu.

-Omogućili smo adekvatne i dolične uslove za pilote na najboljem mestu (koje imamo) i pružili smo im sve, od hrane do lekova, rekao je za RSE Nusratulo Mahmudzoda, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova.

'Amnestija za sve'

Dok su talibani zauzimali Kabul, zasebna grupa avganistanskih pilota pobegla je u Uzbekistan desetinama vladinih vojnih aviona. Od tada su se preselili u Ujedinjene Arapske Emirate.

Nova vlada predvođena talibanima zahtevala je od Tadžikistana i Uzbekistana da pošalju nazad pilote i vojne avione u Avganistan. Tražili su od pilota da se vrate u Avganistan i služe svojoj zemlji.

Portparol talibana Zabihulah Mudžahid rekao je da se avganistanski piloti u Tadžikistanu neće suočiti sa odmazdom ako se vrate kući.

-Dali smo amnestiju za sve koji su bili protiv nas. Niko nije pod pretnjom (od talibana), rekao je Mudžahid za RSE.

Potpuno uveravam (pilote) da nemamo problema sa njima, dodao je.

Mnogi piloti, međutim, strahuju da bi mogli da budu ubijeni, ako se vrate u domovinu.

Pre nego što su ponovo preuzeli vlast, talibani su napadali i ubijali avganistanske pilote koji nisu bili na dužnosti, kako bi oslabili avganistanske vazdušne snage.

Od povratka talibana na vlast, grupe za ljudska prava ih optužuju da su po kratkom postupku pogubili, mučili i zatvorili bivše pripadnike avganistanskih snaga bezbednosti.

Kurir.rs/RSE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track