UBISTVO DŽONA KENEDIJA: Džo Bajden objavio ko je GLAVNI krivac zašto informacije o ubistvu Kenedija neće ugledati svetlo dana!
Foto: EPA / Shawn Thew, Profimedia

Objava tek u decembru 2022.

UBISTVO DŽONA KENEDIJA: Džo Bajden objavio ko je GLAVNI krivac zašto informacije o ubistvu Kenedija neće ugledati svetlo dana!

Planeta -

Američki predsednik Džo Bajden saopštio je da će fajlovi i dokumenti koji imaju veze sa ubistvom Džona Ficdžeralda Kenedija i u sebi sadrže informacije koje su imale oznaku visokog stepena tajnosti biti objavljene tek u decembru 2022. godine

Ovu informaciju objavila je Bela kuća u petak, da je takav dopis poptisao aktuleni predsednik Džo Bajden.

„Privremeno kontinuirano odlaganje je neophodno da bi se zaštitile od uočljive štete vojna odbrana, obaveštajne operacije, sprovođenje zakona i vođenje spoljnih poslova, jer momentalno objavljivanje ima takvu težinu, da nadmašuje javni interes", napisao je Bajden.

Kongres SAD inače je još 1992. doneo odluku prema kojoj svi vladni spisi, koji su povezani sa ubistvom američkog predsednika Džona F. Kenedija trebaju da budu obelodanjeni, kako bi se omogućilo javnosti da bude potpuno informisana o istoriji oko atentata.

Džon Kenedi
foto: Profimedia

Međutim, ovaj zakon omogućava vladi da odloži objavu informacija, kkao bi se zaštitila od eventualne štete.

Inače ovo nije bilo prvo odlaganje objave ovako poverljivih informacija. Bivši američki predsednik Donald Tramp je 2018. odložio bio objavu dokumenta o ubistvu Kenedija. Dok je ove godine Nacionalna uprava za arhive i evidenciju odlučila da je „nažalost, pandemija imala značajan uticaj na rad agencije“, a i da je NARA -i potrebno dodatno vreme da istraži materijal i „poveća količinu objavljenih informacija“, navodi se u dopisu.

Najosjetljivije informacije će sada biti objavljene tek u decembru 2022. godine, a materijal koji je već ocenjen kao „prikladan za objavljivanje u javnosti“ biće ubačen 15. decembra ove godine, ali ne i objavljen. Do sada je kako je saopštila NARA ubačeno 250.000 dosijea od ubistva Kenedija 22. novembra 1963 i javnosti su dostupni samo u sedištu NARA u Saveznoj državi Merilend.

Novi podaci će biti digitalizovani.

Američki predsednik Džon Ficdžeral Kenedi ubijen je 22. novembra 1963 godine dok se u predsedničkoj koloni vozio ulicama Dalasa. Na njega je pucano iz snajperske puške. Policija je zbog učešća u atentatu uhapsila bivšeg marinca Li Hari Osvalda, koga je dva dana posle hapšenja upucao vlasnik noćnog kluba Džek Rubi, koji je umro 1967. godine. Ovaj slučaj nastavlja zaokuplja pažnju velikog broja Amerikanaca i kao i veliki broj teorija zavere, a pokretač je i velikog broja debata o tome ko stoji iza ubistva Kenedija.

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track