RAT ZA OPSTANAK ZEMLJE! Može li Ukrajina da se odbrani od ruske invazije?
Foto: Shutterstock

analiza bbc-ja

RAT ZA OPSTANAK ZEMLJE! Može li Ukrajina da se odbrani od ruske invazije?

Planeta -

Koliko će Ukrajini biti teško da se odbrani kada je počeo napad Rusije? Ukrajina je u svakom pogledu slabija od napadača, posebno nakon značajnog ulaganja i modernizacije ruskih oružanih snaga od strane predsednika Vladimira Putina.

-Mislim da su Ukrajinci u vrlo teškom položaju, rekao je dr Džek Vatling sa britanskog Royal United Services Institutea za BBC.

Vatling se upravo vratio iz Ukrajine i kaže da se tamošnji vojni čelnici sada suočavaju sa vrlo teškim odlukama.

Kako kaže, Ukrajna može da se održi prilično dugo ako se dobro pripremi za odbranu svojih gradova. Lako protivtenkovsko oružje koje je isporučila Velika Britanija (takođe poznato kao NLAW) može da pomogne u bliskoj borbi u kojoj ukrajinske snage mogu da se kreću koristeći zaklon zgrada.

Određen broj civila takođe bi mogao da uzme oružje. Rusija ne može da se oslanja samo na vazdušne napade i artiljeriju kako bi uspostavila kontrolu nad gradovima.

Ukrajina se bori za opstanak

Ali Vatling kaže da Rusija već ima agente i operativce na terenu. Kaže da će u Kijevu biti subverzija i nekonvencionalnih operacija kako bi pokušala da se destabilizuje vlada.

Rusija će, dodaje, takođe da pokuša da opkoli gradove i da upotrebi dalekometnu artiljeriju za gađanje džepova otpora, a zatim da pokuša da upotrebi specijalne snage i agente za ubistvo čelnika civilnog društva.

Ukrajina se sada bori za opstanak. U poslednjih osam godina borila se sa ruskim snagama na istoku, ali pretnja je sada egzistencijalna za celu zemlju.

Nakon što je upravo posetio Ukrajinu, Vatling kaže da Ukrajinu krasi "snažna odlučnost da preživi kao država, ali postoji i bojazan da će biti pregažena i da će to biti izuzetno krvavo".

-Mislim da su Ukrajinci u vrlo teškom položaju, rekao je on.

Vatling se upravo vratio iz Ukrajine i kaže da se tamošnji vojni zvaničnici sada suočavaju sa vrlo teškim odlukama.

Rusi mogu da napadaju iz više smerova, granica je duga hiljade kilometara.

Zvaničnici sa Zapada procenjuju da je Rusija imala do 190.000 vojnika na ukrajinskoj granici – daleko više nego što broji kompletna ukrajinska redovna vojska od 125.600 vojnika. Ruske snage već su prešle granicu iz više smerova.

Ukrajini će biti teško da odbrani na hiljade kilometara svoje granice - od Belorusije na severu pa sve do Krima na jugu. Ako Ukrajinu zamislite kao brojčanik sata, Rusi mogu da napadaju od oznaka za 10 do 19 sati.

Ben Beri sa Međunarodnog instituta za strateške studije (IISS) i bivši brigadir britanske vojske, kaže da su ukrajinski branitelji u vrlo teškom položaju. Ukrajina je ugrožena u više smerova, a njene su snage prilično tanko raspoređene, ističe Džek Vatling.

Najveća nesrazmernost između ruskih i ukrajinskih snaga je u vazduhu. Ukrajina ima 105 borbenih aviona na granici u poređenju sa 300 ruskih, kaže Vatling.

Rusi će, predviđa on, vrlo brzo steći nadmoć u vazduhu. Ruski napredni sistemi protivvazušne osbrane, poput projektila S-400, takođe omogućavaju prednost ruskim snagama. Nasuprot tome, Ukrajina ima stariju i ograničenu protivvazdušnu odbranu.

Ukrajina nema odgovor na krstareće i balističke projektile

Vatling navodi primer Izraela koji se uspešno branio od napada iz više smerova, ali dodaje da je to bilo moguće samo zbog njegove superiornosti u vazduhu. A takvo nešto Ukrajina jednostavno nema.

Moskva je razvila sopstvenu verziju "šoka i strahopoštovanja" sa integrisanim vazdušnim, raketnim i raketama dugog dometa, ističe Ben Beri.

To omogućava Rusima da izdaleka napadnu ukrajinske zapovedne i kontrolne centre, skladišta municije, vazdušne snage i protivvazdušnu odbranu.

Čini se da je to već počelo sa napadima krstarećim projektilima na ciljeve u blizini glavnog grada Kijeva. Vatling kaže da Rusi imaju vrlo značajan arsenal modernog oružja i mogućnosti na koje Ukrajina nema odgovor - poput sistema krstarećih i balističkih projektila Iskander.

Rusija je jača u svemu

Ukrajina je nedavno primila vojnu pomoć iz SAD-a i Velike Britanije, međutim uglavnom se radi o raketama vazduh-vazduh kratkog dometa i protivtenkovskom oružju. Ukratko, Rusija je u svemu jača od Ukrajine.

Uz rusku nadmoć u vazuhu i dalekometno oružje, ukrajinske snage uskoro bi mogle biti imobilsane i prisiljene na ukopavanje. Ukrajinske snage mogle bi biti zaustavljene u manevrisanju i premeštanju kako bi se suočile sa ruskim napredovanjem iz bilo kog drugog smera, smatra Vatling.

Većina najbolje obučenih i opremljenih ukrajinskih jedinica nalazi se na istoku zemlje - u blizini kontrolne linije u Lugansku i Donjecku - gde se bore od 2014. godine. Zapadni obaveštajni zvaničnici rekli su za BBC kako postoji zabrinutost da će ih Rusija opkoliti.

Međutim, ukrajinske oružane snage bolje su uvežbane i opremljene nego što su bile kada je Rusija napala Krim.

Beri kaže da su jedinice i vojnici stekli korisno borbeno iskustvo u borbi sa separatistima na istoku zemlje koje podržava Rusija. Ali dodaje da su oni uglavnom bili uključeni u linearno rovovsko ratovanje i da će zahtevi manevarskog ratovanja biti puno teži.

Rusi ipak ne mogu da izbegnu borbe po gradovima

Ruske snage mogu brzo da se kreću, jer imaju mobilne raketne lansere i protvvazdušnu odbranu. Ruske trupe takođe su stekle iskustvo u borbama na Krimu i u Siriji. Ukrajinske snage mogle bi bolje da prođu ako se borbe budu vodile u ukrajinskim gradovima.

Dobro pripremljen branitelj može svakom napadaču da učini gradsku borbu teškom i krvavom - kao što se pokazalo u Staljingradu u Drugom svetskom ratu i nedavno u Mosulu u Iraku.

Ben Beri veruje da će ruske snage u početku da pokušaju da zaobiđu naseljena mesta i gradove. Mđeutim, smatra kako je vrlo malo verovatno da Rusi mogu da izbegnu gradske borbe, svakako ne u Kijevu s obzirom na njegov politički značaj.

Kurir.rs/BCC/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track