MAKRON NAJAVIO GLAD ZBOG RATA U UKRAJINI: Ovi delovi sveta biće pogođeni nestašicama hrane, a evo i zašto!
Foto: EPA / Ian Langsdon

ozbiljno upozorenje

MAKRON NAJAVIO GLAD ZBOG RATA U UKRAJINI: Ovi delovi sveta biće pogođeni nestašicama hrane, a evo i zašto!

Planeta -

Francuski predsednik Emanuel Makron koje su pojedini mediji spočitavali da se više bavio ratom u Ukrajini nego aktivnim učešćem u predizbornoj kampanji, obećao je danas, predstavljajući svoj program, da će više raditi za "nezavisniju" Francusku na vojnom i odbrambenom nivou u cilju boljeg suočavanja sa budućim krizama.

Nije slučajno akcenat stavio i na poljoprivredu, pa je tako obećao "masovno ulaganje u poljoprivrednu, industrijsku i kreativnu nezavisnost" Francuske.

On je najavio i mogućnost ozbiljne nestašice hrane u pojedinim delovima sveta u narednih godinu i po dana.

"Imaćemo ozbiljnu krizu u sledećih 12 do 18 meseci sa nedostatkom hrane u Africi i na Bliskom Istoku zbog rata u Ukrajini" rekao je Makron.

Kako kaže postoji mogućnost da francuska država nacionalizuje pojedine firme koje se bave uvozom i proizvodnjom energenata.

Ovo inače nisu prve Makronove prognoze vezane za nestašicu hrane. On je svoj apredviđanja obrazložio i pre nekoliko dana na sastanku u Versaju.

Kako je objasnio, napad Rusije na Ukrajinu će „duboko destabilizovati“ zalihe hrane u Evropi i Africi jer neke od najplodnijih poljoprivrednih površina na svetu ostaju neposejane.

"Evropa, a takođe i Afrika, biće veoma duboko destabilizovane u pogledu hrane zbog onoga što se trenutno ne može posaditi u Ukrajini", rekao je Makron novinarima posle sastanka lidera EU u Versajskoj palati kod Pariza.

"Moraćemo da se pripremimo za to i preispitamo naše proizvodne strategije kako bismo odbranili naš suverenitet u pogledu hrane... ali i da bismo mogli da definišemo strategiju koja se tiče Afrike“, dodao je on.

Kurir.rs, Foto: EPA / Ian Spencer Langsdon

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track