02:49

NATO PRELAZI NA GLOBALNI NIVO, ŠIRI SE NA DALEKI ISTOK?! Stručnjaci: Putinov režim ne mari za civilne žrtve! TENKOVSKI UDAR BLIZU

ukrajinska kriza

NATO PRELAZI NA GLOBALNI NIVO, ŠIRI SE NA DALEKI ISTOK?! Stručnjaci: Putinov režim ne mari za civilne žrtve! TENKOVSKI UDAR BLIZU

Planeta -

Sto dvadeset četvrti dan rata u Ukrajini.

Regionalne vlasti pozvale su civile da se hitno evakuišu iz Lisičanska, grada na istoku Ukrajine koji napadaju ruske snage. Predsednik Volodimir Zelenski kaže da je Ukrajini potrebna moćna i efikasna protivraketna odbrana i poziva partnere da budu brži u isporukama naoružanja.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski saopštio je liderima zemalja G7 da trenutno nije vreme za pregovore. U ruskom raketnom napadu na tržni centar u Kremenčuku ima više mrtvih. Ruska hakerska grupa "Kilnet" preuzela je odgovornost za sajber napad na Litvaniju, rekavši da je to odgovor na odluku da se blokira tranzit robe na osnovu sankcija RU. Predsednik Rusije Vladimir Putin prihvatio je poziv Indonezije da učestvuje na samitu G20.

Ukrajina, Rusija, rat, NATO
foto: Shutterstock, Profimedia

Lideri Grupe sedam poručili su sa samita u nemačkom gradu Elmanu da će nastaviti da pružaju finansijsku, humanitarnu, vojnu i diplomatsku podršku Ukrajini i da će biti uz njih koliko god bude potrebno.

Madrid je domaćin NATO samita na kome će učestvovati američki predsednik Džo Bajden, njegov francuski kolega Emanuel Makron i šefovi vlada Velike Britanije i Nemačke Boris Džonson i Olaf Šolc. Glavna tema samita će biti ruska pretnja i invazija na Ukrajinu koja je počela 24. februara.

Kurir Televizija
foto: Kurir Televizija

Dragan Šormaz, narodni poslanik, osnivač i predstavnik Evroatlanskog saveza Srbije

- Svi su jedinstveni oko toga da je Rusija pretnja. Ovo što Ukrajina poziva građane da izađu iz gradova može da se poistoveti sa time da je način ratovanja veoma brutalan. Putinov režim uopšte ne mari za svoje žrtve, ali pošto ih je bilo mnogo na početku meni se čini da su sada promenili način i da je sada samo bombardovanje sa velikih razdaljina. Ne interesuje ih građevine niti civilne žrtve - rekao je Šormaz.

Kurir Televizija
foto: Kurir Televizija

Nikola Lunić, kapetan bojnog broda u penziji i bivši vojni izaslanik u Londonu, smatra da se širenje NATO neće zaustaviti, već će preći i na daleki istok.

- Po prvi put u istoriji NATO zemlje neće trošiti ni vreme ni reči za povećanje jedinstva. To je za njih uradio Putin. Ukoliko se građani pitaju da li će se NATO širiti na istok? Ne. On će se širiti na daleki istok. Mislim na zemlje Japana, Novog Zelanda, Južne Koreje i Australije. NATO prelazi na globalni nivo. - rekao je Lunić.

Kurir Televizija
foto: Kurir Televizija

Voditelja Vladimira Karalejića interesovalo je da li su istinite priče da se na dnevnom nivou u Ukrajini ispali projektila koliko se za ceo sukob u Vijetnamu koristilo.

Kurir Televizija
foto: Kurir Televizija

- Do sada, prosečno nedeljno, sa ruske strane je bilo 80.000 granata naspram 7.000 ukrajinskih. Iz strateških rezervi 200 tenkova je došlo u područje Ukrajine. Rusija konstantno dovlači pojačanja. Zašto se spremaju ti tenkovi? Pa za trenutak kada će krenuti u masovni tenkovski juriš. Ovo je najgori scenarijo za Ukrajince čega se svi pribojavaju. Tenkovski udar će ići na Dnjepar - rekao je Andrej Mlakar, urednik rubrike Planeta u Kuriru.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

00:32

UKRAJINA POKUŠAVA BALISTIČKIM RAKETAMA DA ZAUSTAVI RUSKU OFANZIVU: Ovako izgleda lansiranje Točke-U na ciljeve u Donbasu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track