RAMPA ZA RUSE Ovo je prva evropska zemlja koja je odlučila da zatvori svoje granice za državljane Rusije
Foto: Profimedia

rat i posledice

RAMPA ZA RUSE Ovo je prva evropska zemlja koja je odlučila da zatvori svoje granice za državljane Rusije

Planeta -

Vlasti Estonije donele su odluku da zabrane ulazak na svoju teritoriju ruskim državljanima sa šengenskim vizama koje je izdala Estonija, rekao je ministar spoljnih poslova Urmas Rejnsalu na vladinom brifingu u četvrtak.

"Za nedelju dana sankcije će se primeniti na šengenske vize koje izdaje Estonija. Nosioci viza iz Rusije biće podložni ograničenjima. Biće im odbijen ulazak u Estoniju“, rekao je on.

Reinsalu je dodao da će iz zabrane će biti izuzeti zaposleni u diplomatskim kancelarijama u Estoniji i njihove porodice, kao i lica koja se bave međunarodnim prevozom ili imaju pravo na slobodno kretanje po zakonima EU.

Takođe, ograničenja se neće odnositi na osobe čiji je ulazak u Estoniju neophodan iz humanitarnih razloga i bliske rođake državljana te zemlje ili nosioce estonske dozvole za stalni boravak.

Reinsalu je rekao da Estonija ima podatke o više od 50.000 važećih šengenskih viza izdatih ruskim državljanima.

Ranije je premijerka Estonije Kaja Kalas rekla da smatra neophodnim da se zabrani izdavanje turističkih viza EU ​​ruskim građanima. Ona je nazvala posetu Evropi "privilegijom, a ne ljudskim pravom“.

Kasnije je portparol nemačke vlade Štefen Hebestrajt rekao da je predlog u tom smislu podnet na raspravu u EU.

Predstavnik Evropske komisije, komentarišući mogućnost ovakvih ograničenja u četvrtak, rekao je medijima da zemlje EU moraju da ispoštuju svoje međunarodne obaveze i da obezbede izdavanje viza članovima porodica građana EU, humanitarnim radnicima, novinarima. i stanovnici.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je u odgovoru na predlog Kalasove da su brojne zemlje koje je Moskva već proglasila neprijateljskim, pokazale amneziju u svojoj neljubaznosti.

U međuvremenu, Letonija je proglasila Rusiju državom koja podržava terorizam i pozvala na zabranu izdavanja viza Rusima.

Pozivi da se Rusima ograniči kretanje sve su učestaliji. Sam ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je sve međunarodne saveznike da zatvore svoje granice za Ruse zbog napada na Ukrajinu.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track