RUSKI MEDIJI OBJAVILI: Ovo je ekonomska vrednost novopripojenih regiona! Poznat i plan Moskve na anektiranim teritorijama!
Foto: Printscreen/Facebook, Shutterstock

procena

RUSKI MEDIJI OBJAVILI: Ovo je ekonomska vrednost novopripojenih regiona! Poznat i plan Moskve na anektiranim teritorijama!

Planeta -

Ministarstvo ekonomije Rusije objavilo je stvaranje jedinstvene slobodne ekonomske zone u LNR, DNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti. Ukrajinske vlasti su potcenile ekonomski potencijal ovih teritorija, rekao je zamenik ministra Sergej Nazarov, prenosi sajt RBK.

Vlada planira da usvoji savezni zakon o stvaranju jedinstvene slobodne ekonomske zone na svim teritorijama koje su nedavno pripojene Rusiji sa poreskim olakšicama i povlasticama za investitore, slično Krimu i Sevastopolju. Ovo je saopštio zamenik ministra ekonomskog razvoja Sergej Nazarov (koji nadgleda ekonomski razvoj Krima i Sevastopolja), sledi iz njegovog komentara koji je dobio RBK.

Prema rečima Nazarova, Donjecka i Luganska Narodna Republika, Zaporoška i Hersonska oblast imaju snažan ekonomski potencijal, koji su ukrajinske vlasti „ozbiljno nedovoljno finansirale“ i „zahtevaju značajna ulaganja“.

Nove teritorije za Rusiju „su regioni sa velikom diverzifikacijom ekonomija, uključujući u oblasti teške industrije, visokotehnološke poljoprivrede, transportne infrastrukture i energetike“, rekao je Nazarov.

On je naveo i „procene stručnjaka“ prema kojima će usvajanje novih teritorija obezbediti povećanje sveruskih pokazatelja u nizu industrija. Uključujući u metalurgiji - za 20%, u industriji uglja - za 6%, u proizvodnji žitarica - za više od 10%, suncokreta - za više od 20%. Očekuje se da će bruto regionalni proizvod (GRP) novih teritorija u roku od pet godina dostići nivo od 3 triliona rubalja.

Režim slobodne ekonomske zone na Krimu predviđa , kao glavne pogodnosti, desetogodišnje oslobađanje od poreza na dohodak u delu koji se pripisuje saveznom budžetu, dok se porez u regionalni budžet plaća po smanjenoj, ali postepeno rastućoj stopi od 2 do 13,5% (po trenutnoj stopi od 20%). Pored toga, investitori su oslobođeni plaćanja poreza na imovinu deset godina i plaćanja poreza na zemljište tri godine, a imaju i pravo na snižene stope premije osiguranja od 7,6 odsto do isteka slobodne ekonomske zone.

Kurir.rs

Bonus video:

03:21

SVE ANALIZE IDENTIČNE, ONI SU POLITIČKI NESTABILNI! Ambasador Srbije u Bugarskoj: GERB ima jasan stav prema Rusiji SVE OSTAJE ISTO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track