KINA PRAVI POSEBNU TAKTIKU ZA TAJVAN?! Stručnjaci: Posmatraju šta se dešava u Ukrajini NIGDE IM SE NE ŽURI!
Foto: Shutterstock

kurir televizija

KINA PRAVI POSEBNU TAKTIKU ZA TAJVAN?! Stručnjaci: Posmatraju šta se dešava u Ukrajini NIGDE IM SE NE ŽURI!

Planeta -

General Luka Kastratović, profesor dr Vladimir Tomašević, Dimitrije Milić, politikolog iz organizacije Treći novi svet i Emil Zoronjić, predsednik upravnog odbora Omladinske mreže Srbije istakli su u jutarnjem programu Kurir televizije da Kina čeka da vidi kako će se Nato ponašati u Ukrajini, pa će prema tome odrediti svoju taktiku u Tajvanu.

Milić je istakao da je Kina oduvek težila da stavi Tajvan pod svoju kontrolu.

- Iako u obe države žive Kinezi, Tajvan je demokratska republika, dok Kina to nije. Ako bi Kina anektirala to ostrvo to će biti posebno kršenje ljudskih i međunarodnih prava - kaže Milić.

General Luka Kastratović je istakao da je Tajvan ostavljen kao krizno podruje, da bi Amerika mogla da ga potpali onda kada joj bude zatrebalo.

Luka kastratović, Dimitrije Milić, Emil Zirović, Tom
foto: Kurir televizija

- Kina nikada nije priznala Tajvan i sigurno će upotrebiti sva sredstva ako se desi nešto - kaže Kastratović.

Vladimir Tomašević je istakao da istočna civilizacija u kontinuitetu postoji mnogo duže nego bilo koja druga svetska sila, pa je njihov način razmišljanja i funkcionisanja zapadu potpuno nepoznat.

- Njihovo najuže partijsko rukovodstvo ima 2.500 članova. Kako se zamišlja da se vodi zemlja, a da nema drugačiji metod upravljanja. Sekretarov govor je imao pet ključnih aspekata. Tajvanu treba da bude za nauk situacija u Ukrajini i ako oni to žele, to je njihova stvar, naravno. Zapad nikako ne može da razume kineski način razmišljanja. Njihov manir i ophođenje je takav kakav jeste. Milsim da je Kina mudra tvorevina i sada će da posmatra kako će Nato stvarno da stane iza svojih prijatelja u Ukrajini i kako će se ponašati u ovoj situaciji, pa da vidi šta će raditi. Njima se nigde ne žuri - kaže Tomašević.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

07:39

TAJVAN TREBA I KINI I AMERICI: Analitičari o poseti Nensi Pelosi OVAJ SASTANAK IMAO JE SAMO JEDAN CILJ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track