"POSETA PUTINA UJEDINJENIM ARAPSKIM EMIRATIMA POKAZUJE NEZAMISLIVO!" Rabrenović: Ova država u usponu nadmašiće I RUSIJU I KINU
Poseta predsednika Rusije Emiratima, Foto: EPA Alexei Nikolsky Sputnik Krem

kurir tv

"POSETA PUTINA UJEDINJENIM ARAPSKIM EMIRATIMA POKAZUJE NEZAMISLIVO!" Rabrenović: Ova država u usponu nadmašiće I RUSIJU I KINU

Planeta -

Profesor i dr Mihajlo Rabrenović, stručnjak za strategijski menandžment i Nikola Perišić, iz Centra za društvena istraživanja gostovali su u jutarnjem progamu "Redakcija" i razgovarali o geopolitičkim pomacima nakon sukoba na Bliskom Istoku Izraela i Palestine, ali i prethodnog između Rusije i Ukrajine čije posledice, u vidu inflacije i dalje osećamo.

Putin
foto: Kurir tv

Rabrenović se osvrnuo na pozitivan razvoj proizvoda u Rusiji i trend rasta, dok se EU kreće kako je rekao negativnim trendom ka recesiji.

- Mnoge zemlje Evropske unije imaju negativne trendove, kreću se ka recesiji. Zašto se mi ne radujemo? Zato što je dve trećine spoljnotrgovinske saradnje Srbije sa svetom, upravo sa Evropskom unijom. To potencijalno može da utiče, i naravno, mi preduzimamo što je potrebno. Ali kad je reč o njima u Evropi, u Evropskoj uniji, to će biti dosta teška borba - rekao je Rabrenović i dodao:

Svet se globalizovao, Evropa je zbog ovog sukoba u Ukrajini izgubila deo konkurentnosti u odnosu na Sjedinjene Američke Države, Kinu, Južnu Koreju, Japan. To je trend koji je započeo pre 20-tak godina, a sada se ubrzao, dakle, sa ovim geopolitičkim promenama. Ceo taj region nema dovoljno visoku produktivnost, a produktivnost je, dakle, efikasnost u odnosu na uložena sredstva.

Amerika, Ukrajina, pare
foto: Shutterstock

Podsetio je na to da su troškovi energije u Nemačkoj i uopšteno u tom regionu značajno porasli.

- Takođe, troškovi energije u tom regionu značajno su porasli. Primećuje se nedostatak kvalifikovane radne snage u Nemačkoj, oni su najilustrativniji u tome. Teško je zadovoljiti potrebe za svim tim i naravno, to je samo jedan od primera. Treba dodati i problem sa migracijom. U svemu tome, uloga države je vrlo kompleksna i teško je da se sa svim tim izazovima izađe na kvalitetan način - rekao je.

Podsetio je da je kako naziva "jedan od trendova" da će "do kraja 20-tih godina samo 4% stanovništva živeti u Evropi" i dao uvid u delovanje grupe BRIKS.

Nikolas Maduro, BRIKS
foto: Federico PARRA / AFP / Profimedia, Profimedia, AP, Printscreen

- Imamo jedan apsurd u igri reči. Dakle, G7 označava G7 razvijenih. Međutim, G7 razvijenih prema relativnom, obrnutom društvenom proizvodu, sada ima manji društveni proizvod nego pet ovih koji su u BRICS-u, koji su u takozvanom razvoju. To je sada ta igra reči. Jezik više ne može da zadovolji u potpunosti ono što se dešava na terenu - upozorio je i nastavio:

Unutar G7 je i Velika Britanija, ali videli smo da Britanija, uprkos svom značaju, ima određene vrste ekonomskih problema i recesiju. Ako pogledamo, ovo je vreme velikih rivaliteta i daljeg uspeha, recimo, Vašingtona i Pekinga, zavisno od toga ko će moći da okupi više zemalja kvalitetnih i značajnih oko sebe.

Poseta predsednika Putina arapskim emiratima pokazuje, do juče nezamislivo, da će arapski svet tako otvoreno podržati jednu od strana. Kina je nekada bila viđena kao samo velika pijaca sa jeftinom robom. Sada tamo imamo i robu srednjeg i visokog kvaliteta, a vidimo da se neke druge zemlje unutar BRICS-a jačaju, kao što je, na primer, Indija - ispričao je.

06:55

POSETA PUTINA ARAPSKIM EMIRATIMA POKAZUJE DO SAD NEZAMISLIVO! Rabrenović za Kurir: Ova država u usponu nadmašiće i Rusiju i Kinu

Podsetio je i na druge države, pored Indije koje su na svetskoj "pozornici" i u vrtoglavom razvoju.

- Njihovo stanovništvo ima prosečno oko 28 godina, dok je prosečna starost stanovništva u Kini oko 38 godina. Njihovi trendovi su povoljni. Indija se tehnološki razvija. Njihov izazov za razvoj će biti kako da prebace stanovništvo iz ruralnih sredina u urbane na kvalitetan način kako bi doprineli ekonomskim parametrima - rekao je i svoje izjave potvrdio rečima nemačkih analitičara:

- I oni govore o usporavanju rasta Kine. Očekuje se rivalitet između Kine i Indije za globalnu dominaciju. Nedavno je Indija postala i najnaseljenija država na svetu, dok se očekuje usporavanje rasta stanovništva Kine, staranje i smanjenje broja stanovnika. I dalje Kina ima impresivnu infrastrukturu, ali Indija se brzo razvija. Indija jača odnose sa zemljama koje izlaze na Indijski okean, jača strateška partnerstva sa Mongolijom, Vijetnamom, Japanom, Singapurom i Indonezijom.

SAD, Iran
foto: Iranian Army Office / Zuma Press / Profimedia, Planetpix / Alamy / Alamy / Profimedia, Shutterstock

Sa Kinom ima otvoreno pitanje na Himalajima, tako da ćemo biti svedoci interesantnog rivaliteta između Kine i Indije, gde Indija ima potencijal da nadmaši Kinu u određenim oblastima - rekao je Rabrenović.

Zaključio je:

- Do juče je bilo to da SAD kontroliše tokove na raznim područjima i diktira... Sada živimo u vreme velikih rivaliteta i pomeranja od jednopolarnog ka multipolarnom svetu, gde se stvaraju strateška partnerstva kako bi se opstalo i razvijalo usled kompleksnih pretnji koje vidimo u svetu, poput sukoba u Ukrajini, između Palestine i Izraela, i drugih složenih sukoba koji se dešavaju na globalnom nivou.

Kurir.rs T.M.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

04:20

NETANJAHUA TEK ČEKA SUSRET S PRAVDOM Boško Jakšić: Podelio je Izrael kao svaki desničar, kakav god bude ishod rata, SUDIĆE MU SE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja