"MEDVEDEV DOBIO ZELENO SVETLO DA GOVORI ONO ŠTO PUTIN NE SME" Galogaža: Njegove pretnje nuklearnim oružjem ZASNOVANE NA 4 TAČKE
Foto: AP

kurir tv

"MEDVEDEV DOBIO ZELENO SVETLO DA GOVORI ONO ŠTO PUTIN NE SME" Galogaža: Njegove pretnje nuklearnim oružjem ZASNOVANE NA 4 TAČKE

Planeta -

Nemačka, Češka i Poljska neće slati vojnike u Ukrajinu, potvrđeno je juče, a generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da Alijansa podržava Ukrajinu, ali da ne planira slanje vojnika.

Izjava francuskog predsednika, Emanuela Makrona da se ne može isključiti mogućnost slanja snaga u Ukrajinu kako bi se sprečila pobeda Rusije glavno je pitanje među evropskim i NATO liderima.

Kako je i sam Makron priznao, konsenzusa po tom pitanju nema, a to je juče i potvrđeno: Nemačka, Češka, Poljska i NATO odbile su slanje vojnika u Ukrajinu.

Vladimir Putin, Džo Bajden, rat, Ukrajina, Rusija
foto: Shutterstock, EPA Dmitry Astakhov Sputnik Krem, AP Evan Vucci

Gosti jutarnjeg programa "Redakcija" koji su diskutovali o geopolitičkim promenama bili su Veljko Rakić, predsednik Instituta za promociju vladavine prava i Marina Galogaža, predsednica Društva sunarodnika Rusije.

Rakić je analizirao izjavu Makrona nakon sastanka u Parizu:

- Ne znam zašto je to rekao predsednik Francuske, ali je usledila reakcija kontra te izjave. Sva sreća da je došlo do takvih izjava, u prvi mah sam bio zabrinut oko te vesti, ali su ove druge izjave smirile tu situaciju. Potom sam zaključio da je ta izjava više bila upućena njegovom narodu, u smislu da Francuska želi da se bori sa Nemačkom oko tog primata u Evropi. Sreća pa je Nemačka odmah objavila da nije na tom stanovištu, i da je ovo što pomažu sasvim dovoljno.

Rakić je komentarisao narativ da se ostale zemlje Evrope u ovom trenutku plaše reakcija Rusije:

02:23

POSTOJI BRUTALNIJE ORUŽJE OD NUKLEARNOG Rakić bez dileme: Švedska je iz straha ušla u NATO, Nemačka sprečila svetsku KATASTROFU?

- Smatram da je Rusija izvršila agresiju, jedino Rusija zove rat specijalnom vojnom operacijom, naša bratska Rusija je napala Ukrajinu i sada se okolne zemlje plaše budućih zbivanja. Mišljenje Švedske da uđe u NATO je upravo zasnovano na strahu da ovo što se desilo Ukrajini može da se desi i njima. Najveća tragedija je da se to proširi, iskreno se nadam da Rusija nema takve ideje, jer bi to bila svetska katastrofa. Čuli smo da postoji bolje nešto od nuklearnog oružja. Možda Rusija zna nešto što niko ne zna.

Potom je Galogaža pričala o bombardovanju Japana, kao i to zbog čega se posve lako preti nuklearnim oružjem u današnjici:

- Hirošimu i Nagasaki su bombardovali Amerikanci i to bez izvinjenja. Kada govorimo o izjavama Medvedeva, on je taj koji je dobio dozvolu da govori ono što Putin ne sme. Ono što on govori proizlazi iz nuklearne doktrine Rusije iz 2020. godine i sadrži četiri tačke. Tamo piše da to nije napadačko, nego odbrambeno sredstvo i da će biti primenjeno preventivno, ako bude postojalo izgleda da se Rusija ugrozi.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

04:42

GENERAL STAO PRED MAPU PA NAJAVIO PRODOR RUSKIH SNAGA! Stupar o značaju zauzimanja Avdejevke: Rusija ušla u fazu gonjenja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track