Klintonova i Eštonova danas u Sarajevu
Foto: Rojters

Poseta regionu

Klintonova i Eštonova danas u Sarajevu

Planeta -
Poseta visokih funkcionerki SAD i EU Sarajevu naknadno je uvrštena u njihovu balkansku turneju, nakon što je postalo jasno da kriza u BiH preti da destalibizuje region

SARAJEVO - Državna sekretarka SAD Hilari Klinton počeće danas dvodnevnu posetu Bosni i Hercegovini, tokom koje će se, zajedno sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, sastati sa članovima Predsedništva BiH i imati niz susreta sa predstavnicima vlasti u BiH.

Poseta visokih funkcionerki SAD i EU Sarajevu naknadno je uvrštena u njihovu balkansku turneju, nakon što je postalo jasno da kriza u BiH preti da destalibizuje region. Pozivajući se na neimenovane izvore u Briselu, banjalučki mediji su preneli da o ozbiljnosti situacije svedoči i to što je prošle sedmice u kabinet Eštonove pozvan ambasador BiH pri Misiji EU Igor Davidović.

Očekuje se da će lideri političkih stranaka u BiH biti oštro upozoreni da, dve godine od parlamentarnih izbora, hitno postignu politički dogovor o vlasti koja će biti odgovorna za situaciju u zemlji. Takođe, očekuje se da će biti reči i o (ne)ispunjavanju obećanih reformi iz evropske "mape puta", s obzirom na to da su probijena dva prethodno dogovorena termina za sprovođenje presude "Sejdić i Finci".

Predsednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je juče da su Klintonova i Eštonova dobrodošle i da od njih očekuje podršku daljem procesu razvoja dejtonske strukture u BiH.

"To, ovako, zvuči dosta prihvatljivo i primamljivo, ali je činjenica da su dejtonsku strukturu na silu menjali visoki predstavnici i da su, upravo, podršku takvom nasilju dali i raniji predstavnici vlasti i SAD i Evrope, te da je u tom pogledu, možda, došlo vreme da se vidi šta se ovde podržava i na koji način", rekao je Dodik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track