GRAD JE RAZVALJEN OD RATA, ALI IMAJU INTERNET SVE VREME: Rešena misterija otkud mreža u Alepu
Foto: Reuters 20 2 2016

Bizarno

GRAD JE RAZVALJEN OD RATA, ALI IMAJU INTERNET SVE VREME: Rešena misterija otkud mreža u Alepu

Planeta -

U Alepu skoro da nema građevine koja nije uništena ili bar načeta ratom. Ali interneta ima maltene sve vreme.

Od prvog dana rata grad je podeljen na istočni i zapadni.

Istočni Alep bio je pod kontrolom pobunjenika, dok su zapadni od prvog dana držale provladine snage. Poslednjih dana vojska odana Asadu u potpunosti je preuzela kontrolu nad istočnim delom, pobunjenici su doživeli poraz od kog se verovatno nikada neće oporaviti.

U isto vreme u Alepu su zarobljeni brojni civili koji o svojoj nesreći pričaju na društvenim mrežama. Ali, poslednjih dana mnogi se pitaju odakle uopšte u ratom razvaljenom Alepu internet mreža?Odgovor je zapravo prilično jednostavan.

Internet u Alepu često je nedostupan. Ali, u oktobru je sirijski ministar komunikacija i tehnologije objavio da je internet veza, nakon godina lošeg ili nikakvog rada, u potpunosti obnovljena. Ministar je tada putem Fejsbuka zahvalio svima koji su pomogli da se internet ponovo omogući ljudima u Alepu.

Ali, reč je o internetu koji pokriva samo zapadni Alep, onaj kog su držale vladine snage. U istočnom Alepu veza je puno nestabilnija, a stanovnici se oslanjanju na nesigurnu vezu preko takozvanih VSAT satelita.

Od početka rata uništena je brojna infrastruktura telekomunikacionih kompanija bez kojih je internet nemoguće imati. Kao rezultat toga, od leta 2013. godine internet veza u Alepu oslanja se na kablove Turk Telekoma koji su prolazili preko grada Sarakuiba, zapadno od Alepa, koji je bio u rukama pobunjenika.

Pobunjenici su, navodno u avgustu 2013., onesposobili tu vezu, a nova više nije uspostavljena. Vlasti su tada pokušale zapadni Alep ponovo da priključe na internet drugim kanalima, ali ni to nije bilo dugog veka. Tek su krajem 2015. ponovo uspostavili internet uz pomoć infrastrukture u Latakiji, regiji u kojoj je glavno uporište Bašara al-Asada.

Zapravo je ruska intervencija pomogla u ponovnoj uspostavi interneta u područjima pod kontrolom Asada. Naime, ponovno uspostavljanje interneta u gradovima bio je način da Asad stanovništvu dokaže da su stvari pod kontrolom. Upravo je ponovno uspostavljanje interneta u u zapadnom Alepu, u vreme dok ljudi u istočnom Alepu nisu imali osnovna sredstva za život, značilo veliku Asadovu pobedu.

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track