MATE GRANIĆ PRIZNAO: Helmut Kol je za jednu noć naterao Pariz i London da priznaju Hrvatsku
Foto: Fonet/AP

Progovorio

MATE GRANIĆ PRIZNAO: Helmut Kol je za jednu noć naterao Pariz i London da priznaju Hrvatsku

Planeta -
U akciji "zavrtanja ruku" Britaniji i Francuskoj učestvovali su i hans Ditrih Genšer, a podržali su ih Danska i Belgija

ZAGREB - Bivši šef hrvatske diplomatije Mate Granić izjavio je da proglašenje samostalnosti Hrvatske u jednoj noći izdejstvovao tadašnji nemački kancelar Helmut Kol, koji je naterao Britaniju i Francusku da pristanu na to.

Uz Kola je te noći između 16. i 17. decembra 1991. bio njegov šef diplomatije Hans Ditrih Genšer, a sasvim neočekivano pomagali su mu i Danci i Belgijanci, kaže Granić. Britanija i Francuska su smatrale da Jugoslaviju treba očuvati, a Hrvatsku i Sloveniju ne priznati, ali posle Kolovog "zavrtanja ruku" promenili su mišljenje i rekli "da" hrvatskoj samostalnosti.

"Jedina država koja je razumela Hrvatsku bila je Sveta Stolica. Doduše, bilo je političara koji su nas podržavali, poput Austrijanca Alojza Moka ili tad već bivše britanske premijerke Margaret Tačer, koja mi je na čaju u svojoj kući rekla: 'Da sam tad bila na vlasti, odmah bih bombardovala Miloševića'", priča Granić.

Kol i Genšer navalili su na britanskog premijera Džona Mejdžora i šefa francuske diplomatije Rolana Dimu.

"Kol te noći nije spavao. Prvo je slomio Francuze, a onda Britance. Svesrdno su pomagali Belgijanci i Danci, posebno Ufe Eleman-Jensen. Detalje o toj noći ispričao mi je Hans Ditrih Genšer sedam godina kasnije, u pivnici 'Medvedgrad' u Zagrebu", priča Granić.

Na pitanje novinara kakvi su bili ti razgovori i čime je Kol naterao London i Pariz da popuste, Granić kaže:

"Hajde da kažemo samo da su razgovori bili bez rukavica."

(Večernji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja