PUTIN U HAVANI: Kubi oprašta 31 milijardu dolara duga
Foto: AP

Iz vremena SSSR

PUTIN U HAVANI: Kubi oprašta 31 milijardu dolara duga

Planeta -
Ruski predsednik će otputovati u Buenos Aires, gde će razgovarati sa argentinskim vođstvom, a zatim će u Rio de Žaneiru prisustvovati svečanom zatvaranju Svetskog prvenstva u fudbalu

MOSKVA/HAVANA - Predsednik Rusije Vladimir Putin stigao je danas u zvaničnu posetu Kubi, tokom koje će se susresti sa liderom kubanske revolucije Fidelom Kastrom i njegovim bratom, aktuelnim predsednikom Raulom Kastrom, objavili su ruski mediji.

Očekuje se da će tokom posete Kubi Putin položiti vence na Memorijal sovjetskom vojniku internacionalcu i spomenik kubanskog nacionalnog junaka Hosea Martija, preneo je Itar-Tas.

Ovo je druga poseta ruskog predsednika Kubi, a prva se dogodila u decembru 2000. godine, podseća ruska agencija.Havana je prvo odredište u sklopu Putinove turneje Latinskom Amerikom.

Nakon Kube, ruski predsednik će otputovati u Buenos Aires, gde će razgovarati sa argentinskim vođstvom, a zatim će u Rio de Žaneiru prisustvovati svečanom zatvaranju Svetskog prvenstva u fudbalu.

Putin je uoči današnje posete Kubi potpisao sporazum kojim se otpisuje 90 odsto ogromnog duga Havane prema bivšem SSSR.

Na ovaj način Moskva će Havani otpisati više od 31 milijardu dolara, saopštio je Kremlj. Putin danas stiže na Kubu u okviru šestodnevne posete Latinskoj Americi.

Donji dom ruskog parlamenta ratifikovao je 4. jula sporazum Rusije i Kube kojim se predvidja otpis duga, a koji je potpisan 2013. tokom osete premijera Rusije Dmitrija Medvedeva Havani.

Ukupan dug Havane prema Moskvi iznosi 35,2 milijardi dolara, što znači da će biti otpisano 31,7 milijardi dolara duga, a reprogramirao je vraćanja ostatka od oko 3,5 milijardi dolara na period od deset godina.

Tokom ove posete trebalo bi da budu sklopljeni i ugovori o izradnji i proširenju aerodroma, kao i o kupovini civilnih aviona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track