SEVERNA KOREJA OPET PRETI: Lansirana raketa iz podmornice, SAD i Japan besni
Foto: AP

Provokacija

SEVERNA KOREJA OPET PRETI: Lansirana raketa iz podmornice, SAD i Japan besni

Planeta -

Severna Koreja lansirala je balističku raketu iz podmornice, ali je izgleda došlo do problema u ranoj fazi njenog leta, saopštila je južnokorejska vojska.

Generalštab vojske Južne Koreje objavio je da je severnokorejska raketa lansirana oko 11 sati i 30 minuta pre podne po lokalnom vremenu, iz podmornice koja se nalazila u vodama istočno od Korejskog poluostrva.

Lansiranje severnokorejske rakete usledilo dan nakon odluke SAD i Južne Koreje o rapsoređivanju antiraketnog sistema koji bi trebalo da odgovori na pretnje Pjongjanga i dva dana nakon najave Severne Koreje da će na najoštriji način odgovoriti na čin SAD koji je ocenila kao "objavu rata", navodi Rojters.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pre ove objave iz Pjongjanga, Vašington je stavio na crnu listu severnokorejskog vođu Kim Džong-una, optuživši ga za kršenja ljudskih prava.

Američki Stejt department osudio je Severnu Koreju zbog ispaljivanja balističke rakete iz podmornice i upozorio da ovo raketno testiranje predstavlja kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN.

"Pozivamo Severnu Koreju da se uzdrži od poteza koji dalje podižu tenzije u regionu i da se umesto toga fokusira na preduzimanje konkretnih koraka u pravcu ispunjavanja svojih međunarodnih obaveza", saopštio je Stejt department, prenosi Rojters.

SAD prate situaciju u bliskoj koordinaciji sa regionalnim saveznicima i partnerima, dodaje se u saopštenju. Na vest o severnokorejskom lansiranju balističke rakete reagovao je danas i japanski premijer Šinzo Abe, ocenivši da to predstavlja "jasno prkošenje rezolucijama Saveta bezbednosti UN", objavila je agencija Kjodo.

"Trebalo bi da oštro osudimo lansiranje radeći zajedno sa međunarodnom zajednicom", rekao je Abe i dodao da ovo lansiranje nije značajno narušilo nacionalnu bezbednost Japana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track