SUKOB OKO VAZDUŠNOG PROSTORA: Turci presreli ruski borbeni avion, dva turska aviona ometana u letu
Foto: Profimedia

Incidenti zbog rata u Siriji

SUKOB OKO VAZDUŠNOG PROSTORA: Turci presreli ruski borbeni avion, dva turska aviona ometana u letu

Planeta -
Neidentifikovani MIG-29 presreo je dva turska borbena aviona F-16, dan pošto je ruski vojni avion povredio vazdušni prostor Turske

ANKARA - Neidentifikovani MIG-29 presretao je i ometao u letu dva turska borbena aviona F-16, dan pošto je ruski vojni avion povredio vazdušni prostor Turske, saopštila je danas vojska. U saopštenju se navodi da je avion MIG-29, iz za sada nepoznate zemlje, pet minuta i 40 sekundi ometao let dva turska aviona F-16 i dodaje da se incident dogodio juče.

Ranije danas tursko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su turski lovci F-16 presreli u subotu jedan ruski borbeni avion koji je ušao u turski vazdušni prostor kod granice sa Sirijom i primorali ga da se vrati nazad.

Ruski ambasador u Ankari pozvan je u ministarstvo da mu se prenese protest turske strane zbog ruskog kršenja vazdušnog prostora, navodi se u saopštenju. Ankara je takođe zatražila od Rusije da izbegne ponavljanje tog incidenta uz navode da će u protivnom "Ruska Federacija biti smatrana odgovornom za svaki mogući neželjeni događaj".

Turski ministar spoljnih poslova Feridun Sinirlioglu pozvao je telefonom svog ruskog kolegu Sergeja Lavrova i preneo mu istu poruku. On će takođe o ovom pitanju razgovarati sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Turska se, inače, protivi angažovanju Rusije u ratu u Siriji. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan juče je rekao da je kampanja vazdušnih udara koje Rusija sprovodi u Siriji neprihvatljiva i ocenio da Moskva pravi ozbiljnu grešku.

Turska je članica NATO i saveznica zemalja u okviru međunarodne koalicije koja sprovodi vazdušne udare protiv Islamske države u Siriji. Rusija i Turska suprotstavljeni su oko Sirije od početka sukoba u toj zemlji 2011. godine. Turska se zalaže za odlazak predsednika Bašara al Asada, dok ga Moskva podržava.

(Agencije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja