(VIDEO) IPAK IMAO I POLITIČKE MOTIVE: Ubica iz Orlanda besneo na Fejsbuku zbog besramnosti Zapada
Foto: Globalnews.ca

Nova saznanja

(VIDEO) IPAK IMAO I POLITIČKE MOTIVE: Ubica iz Orlanda besneo na Fejsbuku zbog besramnosti Zapada

Planeta -

Napadač na gej noćni klub u Orlandu Omar Matin je pre i tokom napada na Fejsbuku objavio niz poruka u kojima izražava bes zbog "besramnih postupaka Zapada" i krivi SAD za smrt "nedužnih žena i dece", navedeno je u pismu koje je danas objavio Komitet za unutrašnju bezbednost i vladina pitanja Senata SAD.

Ubica, koji je u nasumičnoj pucnjavi ubio 49 ljudi, takođe je u nedelju pred zoru, kada je napao, pretraživao internet koristeći kao ključne reči "Puls Orlando", što je naziv tog gej kluba, i "pucnjava", prenosi AP.

U pismu koje je Komitet uputio direktoru Fejsbuka Marku Zakerbergu od te kompanije se traži da pruži informacije o Matinovim aktivnostima na internetu i da Komitetu podnese izveštaj o tome. Komitet u pismu navodi, pozivajući se na saznanja osoblja, da je pet naloga na Fejsbuku povezano sa ovim 29-godišnjim muslimanom rođenim u SAD.

Omar Matin: Čovek pun mržnje (Foto: AP)
Omar Matin: Čovek pun mržnje (Foto: AP)

U rasvetljavanju Matinovog stanja svesti u poslednjim satima njegovog života, u pismu se kaže da je ubica na popularnoj društvenoj mreži u nedelju ujutro napisao: "Amerika i Rusija da prestanu da bombarduju Islamsku državu" i "Pravi muslimani nikada neće prihvatiti besramno ponašanje Zapada".

Ubica se i na Fejsbuku, kao i u pozivu policiji tokom masakra, zakleo na vernost lideru Islamske države, a u poslednjoj poruci je upozorio: "U narednih par dana ćete videti napade Islamske države u SAD".

Iako je izrazio lojalnost toj ekstremističkoj grupi, administracija američkog predsednika Baraka Obame saopštila je da ne vidi dokaze da je pucnjava u gej klubu izvedena po instrukcijama Islamske države. Istovremeno, FBI je apelovao na pomoć javnosti u rekonstruisanju poteza ubice kako bi se dobila što potpunija slika o tome šta je on i radio i zašto je tako postupio, podseća američka agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track