(VIDEO) ON JE STRAH I TREPET ZA BORCE ISIS-A: Slali su hiljade terorista samo da bi ga ubili
Foto: Printscreen Youtube News

Heroj rata

(VIDEO) ON JE STRAH I TREPET ZA BORCE ISIS-A: Slali su hiljade terorista samo da bi ga ubili

Planeta -
Njegovo ratno ime je "Snajperista Musa", a poubijao je na stotine džinadista i to ruskom puškom

Heval Hardem, poznatiji kao "Snajperista Musa", uspeo je da se uvuče u glave ISIS-ovih boraca za vreme višemesečne opsade Kobanija. Kurdski borac imao je 26 godina, rođen je u Iranu i pridružio se kurdskim snagama pre tri godine. U Kobaniju je bio od prvog do zadnjeg dana opsade, a kada nije ubijao borce ISIS-a, obučavao je Kurde.

Musa je u razgovoru za kurdske medije izjavio da koristi rusku pušku Dragunov, koja mu omogućuje preciznost na oko 400 metara. Pohvalio se da je jednog ISIS-ovca čak uspeo da pogodi u glavu dok je bežao, dok su mu druge, mirne mete bile znatno lakše za gađanje.

U Kobaniju je proveo četiri meseca, seleći se iz ruševine u ruševinu i "skidajući" borce ISIS-a.

Snajperista Musa u osmatranju terena, Printscreen Youtube News
Snajperista Musa u osmatranju terena, Printscreen Youtube News

“Kada su padali sneg ili kiša, uspeo sam da ih ubijem još više. Ubio sam sve svoje mete, ne razbacujem se mecima”, izjavio je za kurdske medije.U septembru 2014. godine ISIS-ovi borci osvojili su 350 kurdskih sela na severu Sirije, a Kobani je trebalo da bude njihov najveći ulov u tom napadu. Kada je opsada Kobanija privukla pažnju medija, ISIS je poslao hiljade boraca u područje kako bi osigurali nadmoć.

To se pokazao kao arogantan potez jer su Kurdi, uz pomoć američkih aviona, Iračana i Sirijaca, uspeli potpuno uništiti ISIS u Kobaniju.

“Nakon oslobođenja Kobanija, obišao sam grad i pronašao sve svoje mete, prepoznajući ih po metku”, hvalio se Musa, kojem se pripisuju stotine ubistava.

Snajperista Musa ispred terorista koje je ubio, Printscreen Youtube News
Snajperista Musa ispred terorista koje je ubio, Printscreen Youtube News

Jedan Italijan među kurdskom vojskom, poznat samo kao Marčelo, napisao je o Musi sledeće:

“U gradu u kojem smo bili potpuno nadvladani, a neprijatelj je okupirao većinu zgrada, snajperista je bio kralj. Čečenski snajperisti ograničavali su naše kretanje i mnogi su moji suborci pali. To su bili plaćenici koji su došli kako bi nas istrebili. Nismo mogli da poginemo u strahu da nam ih ne otkine snajperista. Tada je došao Hardem i rođen je "Snajperista Musa" koji će uterati strah u srca neprijatelja. Ako su snajperisti bili kraljevi Kobanija, Hardem je bio car. Svaki put kada je nastao problem, Heval Hardem je znao da ga reši. Borio se danju i noću, ni jedan ga čečenski snajperist nije mogao da ga pobedi i širio je strah ulicama Kabanija. Mnogi moji saborci živi su zahvaljujući njemu. Ako je ikada rođen pravi junak, to je bio Harhdem, junak Kobanija”.

Nažalost, Heval Hardem je poginuo početkom ove godine u borbama.

(net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track