PRETPREMIJERA RAVNE GORE: Rat u Jugoslaviji nije počeo bombardovanjem Beograda

Serija otkrila nove detalje

PRETPREMIJERA RAVNE GORE: Rat u Jugoslaviji nije počeo bombardovanjem Beograda

Pop kultura -
U seriji Radoša Bajića obelodanjeno da je diverzantska grupa Brandenburg izvela napad 6. aprila u dva sata ujutru sa čamaca kojima su došli iz Rumunije

Razotkrivanje istine u Kragujevcu.Drugi svetski rat na prostoru Kraljevine Jugoslavije nije počeo bombardovanjem Beograda u nedeljno jutro 6. aprila u šest časova, kako se decenijama pričalo, već četiri sata ranije! Naime, diverzantska grupa nemačke vojske Brandenburg dva sata posle ponoći napala je vojnike Kraljevine Jugoslavije iz šest čamaca kojima su Dunavom doplovili iz Rumunije!Nepoznate istorijske događaje otkriva Radoš Bajić, scenarista i reditelj dramske trilogije „1941-1945“, u prvoj epizodi prvog ciklusa serije „Ravna gora“, čija je pretpremijera održana u Kragujevcu u okviru Oktobarskih komemorativnih svečanosti.- Pristupili smo projektu ideološki neopterećeni, bez želje da se svrstavamo na bilo čiju stranu. Ako znamo da su stotine hiljada ljudi kažnjavane zato što su zagovarali istinu, bili taoci laži, onda otvaramo veliku temu. Neće ni ova serija moći definitivno da overi istinu u smislu da je to zaista to, ali će dati nemerljiv doprinos sagledavanju nekih tragičnih događaja. Ako ne sagledavamo svoju istoriju na pravi način, ne možemo čisti ispravno ući u svoju budućnost - istakao je Bajić po završetku projekcije epizode „Napad“, koja je izazvala ovacije publike u kragujevačkom Sinepleksu.Lazar Ristovski, koji u seriji tumači đenerala Boru Mirkovića, smatra da je Bajić „heroj“.- Ovo je zaista herojski poduhvat u svakom smislu. Iz serije izlazi silna, neobuzdana energija, što smo mogli da vidimo već u prvoj epizodi. Iskreno sam bio uzbuđen tokom projekcije i zadovoljstvo mi je što sam učestvovao u epohalnom delu - izjavio je Ristovski.Pretpremijeri „Ravne gore“ prisustvovali su glumci koji se pojavljuju u prvoj epizodi: Lazar Ristovski, Moša Bradić, Đorđe Vukadinović, Miloš Biković, Aleksandar Srećković Kubura, Nenad Okanović, Vladan Dujović, Rale Milenković, Mirko Babić...Serija će biti promovisana 29. oktobra u Beogradu, a emitovanje počinje 10. novembra na RTS. Snimanje trilogije „1941-1945“ biće nastavljeno početkom sledeće godine u Kragujevcu.

Junaci... Bajić sa glumcima iz serije
Junaci... Bajić sa glumcima iz serije

Počinje novo vreme za nasBajić je posebnu zahvalnost izrazio Kragujevcu.- S ovom serijom počinje novo vreme za nas. Ako ste u prilici da iz polumraka u pogledu istine uđete u dan, onda treba podržati razotkrivanje te istine za sve one koji nisu čitali istorijske knjige ili su bili izmanipulisani u školi - rekao je gradonačelnik Kragujevca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track