VELIKI USPEH REPUBLIKE SRPSKE Kovačević: Predsedništvo BiH usvojilo plan reformi, a ne Godišnji nacionalni program (ANP)
Foto: Printscreen RTRS

ništa od nato

VELIKI USPEH REPUBLIKE SRPSKE Kovačević: Predsedništvo BiH usvojilo plan reformi, a ne Godišnji nacionalni program (ANP)

Bosna i Hercegovina -

Program reformi BiH, koji je usvojen na današnjoj vanrednoj sednici Predsedništva BiH, može se smatrati velikim uspehom Repbulike Srpske, jer je to prvi dokument od 2005. usvojen na zvaničnom nivou, a da ne teži niti prejudicira da BiH postane članice NATO saveza.

To je danas izjavio portparol SNSD Radovan Kovačević precizirajući da je Predsedništvo BiH usvojilo Program reformi BiH, a ne Godišnji nacionalni program (ANP).

"Taj dokument (ANP) niti je usvojen, niti je dogovoreno da će biti usvojen. Članovi Predsedništva BiH dogovorili su da će Program reformi dan posle imenovanja Saveta ministara u Predstavničkom domu biti poslat u Brisel. On ne predviđa članstvo u NATO i ne može se smatrati ANP-om, čime prestaje proces približavanja BiH NATO savezu", rekao je Kovačević u izjavi za Srnu, prenela je RTRS.

Pojasnio je da Program reformi BiH predviđa saradnju BiH i NATO po principu koji imaju zemlje koje nisu članice ovog saveza i koje nemaju ni ambiciju da to budu, uključujući Srbiju.

"Ni BiH, a samim tim ni Republika Srpska, neće sarađivati sa NATO savezom više nego što sarađuje Srbija i ovo je prvi dokument od 2005. godine koji je usvojen na zvaničnom nivou a koji ne teži niti prejudicira da BiH postane članice tog saveza", kazao je Kovačević.

Dodao je da će za svaki budući aranžman BiH sa NATO savezom biti potrebna saglasnost svih u BiH.

"SNSD je sve vreme govorio da ne podržava članstvo Republike Srpske i BiH u NATO, ali nije protiv saradnje i od toga nismo odstupili ni današnjim dogovorom u Predsedništvu BiH, niti smo na bilo koji način prekršili Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti", naveo je Kovačević.

Kovačević je rekao i da je današnjim imenovanjem Zorana Tegeltije kao kandidata za predsedavajućeg Saveta ministara potvrđeno da je godinu dana prošlo u uzaludnoj blokadi realizacije izborne volje građana RS.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track