NEKO SE PREKRSTIO, OSTALI SU PLAKALI: Detalji drame na letu Montenegro erlajnsa na kome je pilot izgubio svest (VIDEO)
Foto: Wikipedia.jpg

opasno

NEKO SE PREKRSTIO, OSTALI SU PLAKALI: Detalji drame na letu Montenegro erlajnsa na kome je pilot izgubio svest (VIDEO)

Crna Gora -

Kopilot "Montenegro erlanjsa" je bio primoran da preuzme kormilo i napravi dramatično sletanje nakon što se kapetan aviona iznenada onesvestio dok se pripremao za sletanje u Moskvu tokom protekle nedelje.

Putnici i posada ostali su uplašeni nakon što su videli kako se pilot srušio ispred njih, dok je letelica na kojoj su bili, počela da se spušta. Kopilot aviona "Foker 100" je informisao kontrolu letenja i doneta je odluka da se avion što pre sleti u Kalugu, mesto udaljeno na oko 200 kilometara od Moskve.

Turisti na letu rekli su da se avion sa 85 putnika i pet članova posade "okretao" u vazduhu tokom drame. "Pilot se nije dobro osećao. U početku, avion se iznenada pomerio na jednu stranu, ili se čak malo okrenuo", rekla je Nastja, jedna od putnica.

"Onda je izašao iz kokpita i samo se srušio. I nije bilo doktora u avionu. Stjuardese su bile zabrinute i uspaničene. Bojala sam se za živote moje porodice u avionu. Inicijalni izveštaji kažu da se kabinsko osoblje uplašilo da je pilot pretrpeo srčani udar tokom leta, u avionu koji je prevozio ruske turiste iz Tivta u Crnoj Gori.

Nastija je dodala da ponekad plače za vreme poletanja ili sletanja, ali da nikada nije plakala "tako snažno kao danas". Drugi izveštaji govore da je pilotu bilo loše i da je otišao u toalet, ali se onesvestio na podu nakon što je napustio kokpit pred očima uznemirenih putnika.

Drugi uplašeni putnik rekao je da je avion uspeo da se sigurno dotakne tlo u Kalugi, "ali da sletanje nije išlo tako glatko". Pilot se oporavio tek kada se avion zaustavio na zemlji. Došao je sebi nakon što je avion sleteo u Kalugu i rekao da je spreman da ponovo leti.

"Rekao je "odmoriću se oko 20 minuta i opet ćemo leteti!", rekao je jedan putnik. Ali, kola hitne pomoći su već stigla na aerodrom, spremna da ga odvedu u bolnicu. Turistkinja Tatijana Smirnova, koja je takođe bila na letu, rekla je da je mlada putnica koja je imala 19 godina, pružila prvu pomoć srušenom pilotu.

"Bila je dobra, ali iz nekog razloga nije bilo osnovnih lekova u kompletu prve pomoći. U još jednom dramatičnom prikazu, još jedna putnica opisala je dramu u avionu.

"Avion je iznenada poskočio, jedan čovek je izašao iz kokpita i pao u prolaz. Kasnije sam shvatila da je on pilot. Stjuardi su počeli da traže doktora, panika je rasla. Lice srušenog pilota je postalo plavo. Onda je mlada žena potrčala prema njemu i počela da mu pruža prvu pomoć. Avion je brzo počeo da se spušta. Ljudi su plakali, kao i ja. Neko se prekrstio. Sletanje nije bilo "mekano", kako je prijavljeno. Ali drugi pilot je dobro odradio posao, svi putnici su aplaudirali.

Ruske vlasti su rekle da niko nije povređen u hitnom slučaju. "Montenegro erlajns" je izvestio da bezbednost putnika i posade nije bila ugrožena zbog ovog incidenta. Putnici sa leta IM610 odvezeni su autobusom do moskovskog aerodroma Domodedovo, gde je avion trebalo da sleti. Doktori su negirali da je pilot pretrpio srčani udar, ali je rekao da se onesvestio i srušio zbog "niske toničnosti mišića" tokom leta.

Kurir.rs/Mirror

Foto: Vikipedija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja