NAPETO: Milatovićeva inauguracija najverovatnije u Podgorici! Na Cetinju postoji pretnja po njegovu bezbednost
Foto: Printscreen/RTS

POLITIKA

NAPETO: Milatovićeva inauguracija najverovatnije u Podgorici! Na Cetinju postoji pretnja po njegovu bezbednost

Crna Gora -

Novi crnogorski predsednik, po svemu sudeći, neće biti svečano proglašen za šefa države u istorijskoj prestonici, što je dosad bila tradicija. Analitičari ocenjuju da je nedopustivo ovakvo povlačenje pred ekstremistima

Inauguracija novog predsednika Crne Gore Jakova Milatovića, koja je zakazana za 20. maj, biće održana u Podgorici, najverovatnije u Skupštini Crne Gore, umesto na Cetinju, gde se ovaj čin tradicionalno obavljao prethodnih decenija.

Iako je tradicija da šef države polaže zakletvu u istorijskoj prestonici Cetinju, čime stupa na dužnost, ove godine to neće biti slučaj, jer je policija procenila da bi Milatović mogao biti ugrožen u tom gradu.

Oduvek problematični

Inauguracija, odnosno svečano proglašenje predsednika na sednici Skupštine, održavala se u Vladinom domu na Cetinju. U prestonici je i rezidencija predsednika države. Tamo počinje i svako redovno prolećno i letnje zasedanje parlamenta. Ali iz uprave policije su naveli da je u toku postupak izrade bezbednosne procene inauguracije na Cetinju, kao i pripreme obezbeđenja samog događaja. U međuvremenu su se pojavile informacije da će taj događaj, iz bezbednosnih razloga, ipak biti održan u Podgorici.

Jakov Milatović
foto: Pavel Bednyakov / Sputnik / Profimedia

Politikolog Uroš Nikolić ocenjuje za Kurir da ovo samo govori o stanju duha na Cetinju.

- Oni ne mogu da prihvate njega kao predsednika i bilo šta što nije u skladu sa njihovom ekstremističkom politikom. Cetinje je još od devedesetih pravilo probleme, napadali su i cetinjski manastir, potezali oružje na Joanikija... Nažalost, sećamo se i šta je bilo prilikom ustoličenja Joanikija, pa i da je Milatović napadnut tokom predizborne kampanje. Postavlja se pitanje pravne države i je li ona jača od šake pojedinaca. Ako izmeste iz straha inauguraciju, to pokazuje nemoć države i bezbednosnog aparata - kaže Nikolić.

Najvažnije da je pobedio

Savetnik potpredsednika crnogorske vlade Vladimir Pavićević navodi za Kurir da još uvek treba sačekati konačne procene, pa da se vidi gde će definitivno biti organizovana svečana ceremonija kojom Milatović i zvanično preuzima dužnost predsednika Crne Gore.

Vladimir Dobrosavljević, Dejan Miletić, Vladimir Pavićević, Usijanje dana
foto: Kurir

- Može to da bude i na Cetinju i u Podgorici. Suština je da je Jakov ubedljivo pobedio Mila, da on ima puni legitimitet i da njegovom pobedom učvršćujemo ideale velike avgustovske pobede iz 2020. godine - kazao je on. Inače, Milatović je između dva kruga predsedničkih izbora dobio privremeno policijsko obezbeđenje, koje je tražio pokret Evropa sad zbog straha da je fizički ugrožen. Tu odluku donela je vlada i ona je bila privremena kako bi Agencija za nacionalnu bezbednost i uprava policije u međuvremenu utvrdile da li i odakle Milatoviću preti opasnost. Kada bude preuzeo predsedničko mesto, Milatović će automatski postati štićena ličnost.

Milan Knežević

Ako ne može na Cetinju, da probamo u Bahmutu

Jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević reagovao je povodom navoda da će se inauguracija Jakova Milatovića zbog bezbednosti održati u Podgorici.

- Znači, opet ne možemo na Cetinje. A da probamo u Bahmutu? Ja ću zamoliti Putina, a Dritan neka zamoli Zelenskog. Da ako nam učine toliko. Zaslužio je Jakov, pomirio je Crnu Goru - napisao je Knežević na svom Tviter nalogu.

Miraš Dedeić ponovo provocira

Tvrdi da Sveti Sava nije Srbin i pravoslavac

Vođa nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Miraš Dedeić iskoristio je praznike da ponovo provocira. On je u poslanici kojom je vernicima tzv. CPC čestitao Vaskrs naveo da se Sveti Sava nikada nije deklarisao kao Srbin.

- Vernici u Crnoj Gori trebaju se, umesto svetosavskim mitovima, vratiti izvornoj pravoslavnoj veri. Jer Sveti Sava nikada nije rekao da je Srbin. Nikada nije rekao da je pravoslavac. Nikada nije rekao da je Bosna i Hercegovina njegova đedovina. I nikada nije rekao da je arhiepiskop svih srpskih zemalja. Srpski patrijarh je dao tomos Makedonskoj pravoslavnoj crkvi, čime je prekršio kanon po kojem to pravo pripada samo vaseljenskom patrijarhu - naveo je on.

Ivana Žigić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track