AFERA PRISLUŠKIVANJE: Makedonski premijer nije se pojavio na saslušanju!
Foto: Ap

Prazauzet

AFERA PRISLUŠKIVANJE: Makedonski premijer nije se pojavio na saslušanju!

Severna Makedonija -
SKOPLJE - Predsednik Vlade Makedonije i lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski nije se danas pojavio pred Anketnom komisijom Skupštine Makedonije koja treba da ispita političku pozadinu afere prisluškivanje

Predsednik komisije Petar Šilegov iz opziciionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) javno je ranije pozvao Gruevskog da danas, kao prvi, svedoči o aferi prisluškivanje.

Iz VMRO-DPMNE su saopštili da će Gruevski odgovoriti na poziv, ali da zbog redovnih obaveza članovima komisije može da se obrati tek 14. decembra. Gruevski bi, prema planu rada komisije koju sačinjavaju poslanici vladajuće VMRO-DPMNE, opozicionog SDSM i dve najveće albanske stranke u Makedoniji, Demokratske unije za integraciju (DUI) i Demokratske partije Albanaca (DPA) trebalo prvi da svedoči.

Na predlog njegove stranke predviđeno je da ta sednica bude zatvorena za javnost. Opozicioni SDSM od početka godine je objavio veći broj snimaka prisluškivanih razgovora na kojima se, kako tvrdi lider te stranke Zoran Zaev, čuje kako premijer i njegovi najbliži saradnici nameštaju izbore i učestvuju u korupciji. Formiranje Anketne komisije i Specijanog tužilaštva, koji treba da utvrde političku i pravnu odgovrnost, deo je dogovora koji su, uz posredovanje EU i SAD, postigli lideri dve najveće makedonske i dve vodeće albanske stranke početkom juna.

Taj dogovor nazvan Pržino, kojim su predviđeni vanredni izbori za 24. april 2016, trebalo bi da pomogne rešavanju krize u Makedoniji, koja je počela prošle godine kada je SDSM izbore proglasio nameštenim i odbio da udje u parlament. Anketna komisija na čijem je čelu je predstavnik opozicionog SDSM Petar Šilegov pozvala je kao svedoke u aferi prisluškivanje bliske saradnike premijera Gruevskog koji se kao učesnici pojavljuju u prisluškivanim razgovorima.

Na listi pozvanih su viceprmijer i ministar finansija Zoran Stavreski, šef kabineta premijera Martin Protoger i bivši ministar za saobraćaj i veze Mile Janakievski, Pozvani su i bivša ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska i bivši dirkektor obaveštajne službe Saša Mijalkov koji važi za jednog od najmoćnijih ljudi u Makedoniji. Janakievski, Jankulovska i Mijalkov su umaju ove godine podneli ostavke pod pritiskom javnosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track