VLADAJUĆA KOALICIJA VEĆ PROGLASILA POBEDU: SDSM u minimalnoj prednosti nad VMRO DMPNE na preborojanih dve trećine mesta
Ilustracija, Foto: AP/Boris Grdanoski

prvi rezultati

VLADAJUĆA KOALICIJA VEĆ PROGLASILA POBEDU: SDSM u minimalnoj prednosti nad VMRO DMPNE na preborojanih dve trećine mesta

Severna Makedonija -

SKOPLJE - Koalicija SDSM "Možemo" ima prednost manju od jednog procentnog poena pred koalicijom VMRO DPMNE "Obnova Makedonije" na osnovu 68,8 odsto obrađenih biračkih mesta, objavila je večeras Državna izborna komisija (DIK) Severne Makedonije.

Prema nezvaničnim rezultatima na osnovu elektronskog unosa podataka, vladajući SDSM je osvojio 36,94 odsto glasova, a opozicioni konkurent VMRO DPMNE 35,98 odto glasova glasova.

U bloku stranaka Albanaca, Demokratska unija za za integraciju (DUI) je osvojila 10,18 odsto glasova, a koalicija Alijansa za Albance – Alternativa 7,93 odsto.

Predsednik DIK Oliver Derkovski je u obraćanju medijima rekao da podaci pokazuju da se "vodi mrtva trka medju političkim konkurentima" , dodajući da sajt te instutucije bio meta hakerskih napada.

Vladajući SDSM proglasio pobedu na parlamentarnim izborima

Šef Izbornog štaba vladajućeg SDSM Ljupčo Nikolovski proglasio je pobedu koaliciije oko te partije "Možemo" na vanrednim parlamentarnim izborima u Severnoj Makedoniji.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

U pres centru te koalicije, koja okuplja oko 25 stranaka, u jednom skopskom hotelu, Nikolovski je svoje obraćanje novinarima počeo uzvicima: "Pobeda, pobeda, pobeda!" "Koalicija Možemo, prema podacima Centralnog izbornog štaba, u ovom trenutku, u rastećem trendu, vodi sa dva mandata (ipred VMRO DPMNE).

- Imam tu čast kao šef Centralnog izbornog štaba da proglasim pobedu mog SDSM i ove najveće koalicije. Posle punih 18 godina proglašavamo pobedu na parlametarnim izborima", rekao je Nikolovski.

Visoki funkcioner vladajuće SDSM je još poručio suparničkoj VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog da "mora da pronadje novo rukovodstvo".

U Severnoj Makedoniji su u sredu održani vanredni parlamentarni izbori na kojima su gradjani 120 poslanika u Sobranju birali izmedju 15 lista koalicija i stranaka.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track