KURIR U VUKOVARU: Našim novinarima psovali mater srpsku!
Foto: Marina Lopičić

Hrvati napali reportere iz Beograda

KURIR U VUKOVARU: Našim novinarima psovali mater srpsku!

Planeta -
Srbomrsci: Ekipa našeg lista umalo nastradala u Vukovaru tokom protesta protiv postavljanja ćiriličnih tabli na zgrade javnih institucija

VUKOVAR - Ne podnose Srbe.Ekipa Kurira verbalno je napadnuta u hrvatskom gradu Vukovaru tokom demonstracija protiv postavljanja dvojezičnih tabli na zgrade javnih ustanova, a uoči fudbalskog meča između reprezentacija Srbije i Hrvatske. Mržnja prema Srbima, koji u Vukovaru čine više od trećine stanovništva, toliko je velika da se Hrvati u tom gradu nisu libili da beogradske novinare počaste psovkama.Izbegli veći incident- Evo ih ovi! Jeb.m vam mater srpsku - uzviknuo je jedan od srbomrzaca dok smo automobilom s beogradskim registarskim oznakama prolazili kroz centar Vukovara.Čovek koji je stajao u grupi od nekoliko meštana psovao je dok je štapom pokazivao u našem pravcu. Srećom, brzo smo se sklonili, te nije bilo većeg incidenta.Međutim, Srbi koji žive u Vukovaru kažu da je takav rečnik uobičajen za meštane Hrvate, koji proteklih pet dana demonstriraju protiv postavljanja tabli s latiničnim i ćiriličnim pismom na zgrade institucija. Iako je juče masovni protest građana iz svih krajeva Hrvatske u Vukovaru otkazan, na ulice je izašlo nekoliko stotina ljudi. Demonstranti su tokom protestne šetnje obišli i zgradu „Borovo komerca“, gde su se po ulasku nekadašnje JNA u Vukovar 1991. dogodili brojni zločini, ali i Sotin, gde se nalazi spomenik za oko 67 nestalih.- Mi nikoga nismo ubili, mi smo to zlo isterali iz nas Hrvata. Mi nismo prelazili kućne pragove i ubijali. Uvođenje ćirilice u Vukovar je za plakanje, jer je ona simbol stradalih i nestalih Hrvata. Svi koji žele da se u Vukovar uvede ćirilica ne žele dobro Hrvatskoj. Oni bi nas da pomire tako što će održati status kvo ili sve oterati u zaborav. Ali oni ne ravnaju naša srca, koja ne mogu da prežale nastradale Hrvate - rekao je lokalni hrvatski fratar Vladimir u Sotinu, zaboravljajući da je tokom rata devedesetih, prema zvaničnim podacima, nestalo 1.724 Srba sa te teritorije.Policija čuva srpske lokaleInače, dvojezične table vraćene su na zgrade javnih ustanova nakon što ih je u ponedeljak rulja besnih Hrvata skinula, a policija ih i dalje čuva. Jake policijske snage bile su prisutne juče u celom gradu kako bi sprečile eventualne nemire uoči i nakon fudbalske utakmice. Veliki broj policajaca bio je ispred srpskih lokala i kafića.

Ne znaju istoriju... Hrvati u Vukovaru zaboravili na 1.724 nestalih Srba
Ne znaju istoriju... Hrvati u Vukovaru zaboravili na 1.724 nestalih Srba

Smetaju mu Srbi i ćirilica... Fratar Vladimir
Smetaju mu Srbi i ćirilica... Fratar Vladimir

Otkazali gledanje utakmiceOrganizovano gledanje utakmice na stadionu Sloge otkazano je budući da su bezbednosne procene pokazale da velika masa navijača neće moći da se kontroliše.- Ipak, čuli smo da će pojedini kafići na svoju ruku organizovati gledanje fudbalske utakmice između Srbije i Hrvatske. To važi za srpske i hrvatske kafiće, koji su strogo podeljeni u Vukovaru - rečeno je Kuriru u vukovarskoj policiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track