ZVEZDO, ČUVAJ SE BRAĆE IZ OLIMPIJAKOSA: Predrag Đorđević o duelu dva bratska kluba u Ligi šampiona
Foto: Starsport©, Profimedia

LEGENDA GRČKOG KLUBA O BRATKOM DUELU

ZVEZDO, ČUVAJ SE BRAĆE IZ OLIMPIJAKOSA: Predrag Đorđević o duelu dva bratska kluba u Ligi šampiona

Fudbal -

Crveno-beli iz Beograda i Atine u sredu (21.00) igraju u Ligi šampiona odlučujuću utakmicu za ostanak u Evropi sledećeg proleća.

Živa legenda Olimpijakosa i čovek koji je ponikao u omladinskoj školi Crvene zvezde Predrag Đorđević jedva čeka duel između dva kluba u poslednjem kolu Lige šampiona (sreda, 21.00). Kako sam kaže srce i emocije su mu podeljene, jer voli oba kluba, pa mu je žao što će jedan klub na kraju utakmice morati da ostane bez proleća u Evropi.

Predrag Đorđević nosio je dres Olimpijakosa punih 13 sezona, od 1996. do 2009. godine, odigrao 343 utakmice i dao 126 golova. Njegovo ime se i danas na stadionu "Karaiskaki" izgovora sa veliki poštovanjem. U Crvenu zvezdu je došao iz rodnog Kragujevca i kao klinac bio član "zlatne generacije" zajedno sa Dejom, Jugom, Pančevom, Mihom, Robijem, Dikom, Miletom... U istoj generaciji sa njim bio je i današnji trener Crvene zvezde Vladan Milojević.

Đorđević je odigrao 343 utakmice za Olimpijakos i dao 126 golova, živa je legenda kluba iz Pireja
Đorđević je odigrao 343 utakmice za Olimpijakos i dao 126 golova, živa je legenda kluba iz Pirejafoto: Profimedia

Kakvu utakmicu očekujete u sredu?

- I za Crvenu zvezdu i Olimpijakos sledi možda i najvažnija utakmica u ovom delu sezone. Grčki klub ima samo jedan izbor, pobedu, dok Zvezdi igra i nerešeni ishod. Opet, Olimpijakos je u prednosti, zbog iskustva u Ligi šampiona, većeg broja kvalitetnijih igrača i domaćeg terena. Biće to interesantna utakmica u svakom pogledu, koja donosi evropsko proleće i Ligu Evrope - rekao je za Kurir Predrag Đorđević i dodao:

- Pre i posle meča neće se ništa promeniti. Kao što je bilo i u Beogradu. Atmosfera će biti izvanredna, bratska na tribinama, a prava fudbalska na terenu. Znam da će navijači Olimpijakosa gledati da se revanširaju Delijama za topao prijem u septembru.

Znači, neće biti bratskog odnosa na "Karaiskakiju"?

- Svako gleda sebe! Liga šampiona je to, ogroman ulog. Plus, veliki broj stranaca u oba kluba, koji nemaju emociju kao Srbi i Grci jedni prema drugima, već ih interesuje samo pobeda.

Kako vidite Crvenu zvezdu u Evropi?

- Crvena zvezda dve godine zaredom igra Ligu šampiona. To je ogroman uspeh, ne samo za klub, već i za srpski fudbal. Pratim igre Zvezde, bio sam u Londonu na meču protiv Totenhema, u Beogradu protiv Olimpijakosa. Deluje da ekipi nedostaje iskustvo, a ono se stiče godinama i jakim utakmicama. Znam da navijačima smetaju visoki porazi, ali to su neke stvari na koje se mora navići kad si na početku.

Zašto je to tako?

- Prvenstvo Srbije nije kvalitetno. Crvena zvezda samo protiv Partizana može da odigra utakmicu evropskog karaktera, pa vi sad vidite, gde smo mi u odnosu na ostale zemlje koji takve utakmice igraju dva puta nedeljno, tokom cele sezone.

Šta kažete za Vladana Milojevića i njegovu misiju u Zvezdi?

- Odlično poznajem Vladana, još iz vremena kada smo kao klinci igrali za Zvezdu. Posle smo bili rivali u Grčkoj, on u Panatinaikosu, ja u Olimpijakosu. (smeh) Ljudi nisu svesni kakav je uspeh igrati Ligu šampiona i zato, Vladane, svaka čast!

foto: Starsport©

Da li delite mišljenje da Milojevića ne cene dovoljno u Srbiji?

- Nije to samo u Srbiji, tako vam je i u Grčkoj, ili bilo kojoj drugoj zemlji. Uvek se ono što je naše manje ceni. Znajući uslove koji vladaju u srpskom fudbalu i stanje u klubovima, mogu samo da kažem da je svetsko čudo izaći iz svega toga i igrati Ligu šampiona. Na žalost, to se malo ceni.

Da li vam je žao što niste ostavili veći trag u Crvenoj zvezdi?

- Kako da nije?! Ima dosta sete. Zapao sam u "zlatnu generaciju", onu iz Barija i Tokija. Bio sam klinac, nisam dobio šansu, a trebalo je. Opet, meni se životna želja ispunila, zaigrao sam za Crvenu zvezdu i nosio dres o kojem sam sanjao kao dečak. Došao je raspad zemlje, sankcije i otišao sam. Ako se izuzme sezona u Spartaku iz ubotice, s ponosom kažem da sam tokom čitave karijere igrao u crveno-belom - zaključio je Predrag Đorđević.

foto: Profimedia

Reprezentacija Srbi, složite se već jednom

Kako vam se čini reprezentacija, može li do EP?

- Imamo kvalitet i talenat, nedostaje nam sloga i mir! Vapimo za pozitivnom atmosferom. Fale te sitnice koje prave velike probleme. Verujem u naše momke, ubeđen sam da preko baraža Lige nacija mogu do EP. Dugo nas tamo nije bilo, čekamo 20 godina na to takmičenje.

Igrački kadar Marin, pa svi ostali

Kako vam se čini igrački kadar Crvene zvezde?

- Prošlu sezonu je obeležio Marko Marin, videlo se da pravi razliku. Tada je i bilo više srpskih igrača u ekipi, ove sezone se pokušalo nešto novo, a čini se nije bilo vremena za uigravanje.

Prijateljski savet Zvezdo, forsiraj svoju decu

Kako gledate na veliki broj stranaca u Zvezdi?

- Strance ne bih ocenjivao, ali bih voleo da umesto njih vidim srpske mlade igrače. Opet, nema jake ekipe u svetu bez mnogo stranih fudbalera. Tu treba pronaći neki balans, ali da se ja pitam, uvek bih forsirao našu decu.

(Aleksandar Radonić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track