PROPALI NAČISTO, A NEKAD SU IGRALI EVROPU: Kako su nestali Borac, Smederevo, OFK Beograd, Zemun, Jagodina, Obilić, Hajduk, Bečej
Foto: Starsport/Srđan Stevanović

totalno posrnuće

PROPALI NAČISTO, A NEKAD SU IGRALI EVROPU: Kako su nestali Borac, Smederevo, OFK Beograd, Zemun, Jagodina, Obilić, Hajduk, Bečej

Fudbal -

Veliki broj nekadašnjih fudbalskih ozbiljnih klubova iz Srbije tavori u trećem rangu takmičenja. I to već nekoliko sezona, a neki i decenija.

Miralem Sulejmani
foto: Starsport/Marko Đoković

U najtežem položaju je Borac iz Čačka, koji se pre nekoliko godina zbog dugova fudbalerima ugasio, a onda fuzionisao sa ekipom Provo iz Vladimiraca. Klub otada nosi naziv Borac 1926 i preselio se u niži rang. Trenutno je član Srpske lige Zapad i teško će u Prvu ligu, pošto mu lider Smederevo 1924 beži šest bodova.

A, u leto 2008. godine Borac je igrao Evropu, kvalifikacije za Ligu Evrope, kada je ugostio Ajaks za koji su igrali Luis Suarez, Miralem Sulejmani, Jan-Klas Huntelar, Jan Fertongen, Oleger Presas, Marten Stekelnburg... Na čačanskoj strani bili su Darko Lazović, Boban Dmitrović, Miloš Stojčev, Slavko Marić, Dragan Milovanović...

Marko Pantelić
foto: Starsport/Peđa Milosavljević

Pomenuto FK Smederevo 1924 takođe je nekada igralo Evropu, pod imenom Sartid. Od 2001. klub je pet godina zaredom bio evropskoj sceni, 2001, 2004. i 2005. u Intertoto kupu i 2002. i 2003. godine u UEFA kupu. Osvojili su i Kup Srbije 2003. posle pobede u finalu nad Crvenom zvezdom (1:0) zlatnim golom Marka Pantelića, u produžecima.

Pored popularnog Pantele Smederevaca nosili su nekadašnji fudbaler Partizana Goran Bogdanović, koji je bio kapiten, zatim Dragan Žilić, Vladimir Mudrinić, Boris Vasković, Milorad Zečević, Saša Kocić, Nenad Mirosavljević...

OFK Beograd i Zemun takođe su klubovi koji su igrali u Evropi, a sada su u Srpskoj ligi Beograd. Romantičari su 2010. na Karaburmi ugostili Galatasaraj sa Ardom Turanom i Harijem Kjuelom (1:5, 2:2) u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Šest sezona ranije u polufinalu Intertoto kupa OFK Beograd je za protivnika imao Atletika iz Madrida (1:3), za koji su igrali Fernando Tores, Dijego Simeone, Veljko Paunović, Gabi, Arijel Ibagaza... Dres Ofke nosili su Branislav Ivanović, Marko Baša, Nikola Damjanac, Miljan Mrdaković, Đorđe Jokić, Duško Tošić, Igor Matić, Aleksandar Simić, Miloš Kolaković...

Branislav Ivanović, Simon Vukčević
foto: Starsport/Srđan Stevanović

Zemunci su 1996. plasirali u Intertoto kup, a bez kvalifikacija za Kup UEFA ostali su 2008. Tada su posle izgubljenog finala Kupa Srbije od Partizana (0:3) morali svoje mesto da ustupe Borcu iz Čačka, zbog loših finansija.

Jagodina je član Srpske lige Istok, a osvajala je Kup Srbije 2013. kada je bila bolja od Vojvodine golom Milana Đurića iz penala. Igrali su Ćurani u kvalfikacijama za Ligu Evrope u nekoliko navrata. Ispadali su od kazahstanskog Ordabasija, ruskog Rubina, rumunskog Kluža. Usled dugova klub se ugasio 2018. godine i prešao u amaterizam.

Miloš Stojanović, Simo Krunić
foto: Starsport/Srđan Stevanović

Evropu su igrali Hajduk iz Kule i Bečej, članovi Srpske lige Vojvodina. Oba kluba su se gasili, pa ponovo osnivali. Danas nose nazive Hajduk 1912 i Bečej 1918.

U sezoni 1997/1998. Hajduk se u Intertoto kupu našao u grupi sa Halmštadom iz Švedske, Lomelom iz Belgije, TPS Turkuom iz Finske i Kongsvingerom iz Norveške. Zbog samo jedne prečke, a ne pogotka, Kuljani se nisu plasirali u samu završnicu ovog takmičenja. U leto 2005. igrali su Kuljani kvalifikacije za Kup UEFA i tesno ispali od sofijskog CSKA. U leto 2013. Hajduk je bankrotirao.

FK Bečej igrao je Intertoto kup i UEFA kup, 1994. 1995, i 1996. godine. za protivnike su imali rumunsku Konstancu Farul (1:2), francuski Kan (0:1), beloruski Dnjepro Mogiljov (1:2) i poljski Pogonj Ščećin (2:1). U sezoni 1996/1997. igrali su u UEFA kupu. U preliminarnoj rundi Bečejci su izgubili od slovenačke Mura, bilo je 0:0, 0:2.

Tužna sudbina zadesila je i Proleter iz Zrenjanina, klub koji je imao velike uspehe u SFR Jugoslaviji i koji je iznedrio takve asove poput Darka Kovačevića, Ilije i Vladimira Ivića, Nenada Bjekovića, Zvonimira Vukića, Dejana Govedarice, Slobodana Dubajića, Amira Teljigovića, Predraga Luburića...

Darko Kovačević
foto: Starsport©

Proleter je 1997. godine igrao u Intertoto kupu u grupi 11. Završio je kao četvrti u grupi sa jednom pobedom, jednom nerešenom utakmicom i dva poraza. U elitnom rangu igrao je do 2000. godine, a onda počinje da tone finansijski i rezultatski. Klub je u decembru 2005. ugašen, a u junu 2006. godine udružili su se sa Budućnosti iz Banatskog dvora i svorili klub Banat.

Nedugo po gašenju Proletera, grupa njegovih bivših igrača na čelu sa Amirom Teljigovićem i Draganom Jovićem osnovala je klub pod imenom FK Proleter 2006. Ovaj klub sebe smatra naslednikom starog Proletera. Prvih nekoliko godina klub se posvetio razvoju mlađih kategorija igrača, a 2012. je stvoren seniorski tim. Ovaj klub je dobio dozvolu za povratak na stadion u Karađorđevom parku 2013. godine.

Obilić, Milan Stojanovski
foto: Starsport/Srđan Stevanović

Posebna priča srpskog fudbala je Obilić, šampion države 1998. godine. Igrali su kvalifikacije za Ligu šampiona protiv Bajerna. U prvoj kvalifikacionoj rundi Obilić je pobedio islandski klub IBV sa 4:1, a onda protiv Bavaraca u prvoj utakmici u Minhenu izgubio rezultatom 0:4, da bi u Beogradu bilo 1:1. Za Bajern su igrali Lotar Mateus, Đovani Elber, Tomas Helmer, Štefan Efenberg, Oliver Kan, Jens Jeremis, Biksent Lizarazu...

Bila je to generacija koju je predvodio trener Dragomir Okuka, a igrali - Zoran Ranković, Saša Kovačević, Nenad Grozdić, Kuzman Babeu, Živojin Juškić, Nenad Lukić, Marjan Živković, Saša Zorić, Dragan Šarac, Aleksandar Vasiljević...

Potom su pokušali da se domognu UEFA kupa, ali su igrači Obilića u dvomeču poraženi od Atletike iz Madrida (0:1, 0:2). Sledeće godine igrali su u Intertoto kupu protiv Cibalije iz Vinkovaca i ispali, a isto im se desilo i u naredne dve sezone protiv danskog Kopenhagena i Hake iz Finske.

Klub je počeo da se gasi posle smrti Željka Ražnatovića Arkana, a iz eltinog ranga srpskog fudbala Obilić ispada u sezoni 2005/2006. Selili su se u niže rangove, gasili se i podizali nekoliko puta. Danas imaju samo mlađe kategorije.

Kurir sport/A. Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track