ARKANOVO MEZIMČE DOŽIVELO TRAGIČNU SUDBINU! Obilić - Komandantov šampion, Cecina noćna mora i klub koji DANAS NE POSTOJI!
Foto: Starsport©, EPA, Shutterstock

SERIJAL KURIRA SRPSKI FUDBAL I KRIMINAL 90-IH (4)

ARKANOVO MEZIMČE DOŽIVELO TRAGIČNU SUDBINU! Obilić - Komandantov šampion, Cecina noćna mora i klub koji DANAS NE POSTOJI!

Fudbal -

Još jedan u nizu fudbalskih klubova koji je krajem 90-ih godina doživeo nagli uspon da bi potom potonuo i vratio se tamo odakle je i stigao je FK Obilić. Ovo je priča o njima.

Dominacija Partizana i Crvene zvezde koja traje duže od 30 godina prekinuta je samo jednom. Osvrt na sezonu 1997/1998 podseća nas na senzaciju koja to zapravo i nije bila. Titula koju je u prvenstvu SR Jugoslavije osvojio Obilić prva je i poslednja u istoriji tog kluba, a stigla je u trenutku kada je klub vodio Željko Ražnatović Arkan, osnivač i komandant paravojne Srpske dobrovoljačke garde poznate kao Arkanovi tigrovi.

Stadion Obilića na Vračaru nekada je bio korišćen za utakmice mlađih selekcija reprezentacije Srbije, poznat je i kao stadion na kojem su pojedini beogradski klubovi kao domaćini igrali neke od "čuvenih" utakmica u Super ligi, a davno je prošlo vreme kada je klub po kojem zdanje staro 71 godinu nosi ime harao na njegovom terenu.

FK OBILIĆ

Osnovan: 1924. godine

Nadimak: Vitezovi

Najveći uspeh: Prvak SR Jugoslavije 1998. godine

Rang takmičenja: Prvi tim ne postoji

Najpoznatiji igrači: Dragoslav Jevrić, Nikola Lazetić, Marko Pantelić, Bratislav Živković, Kuzman Babeu, Bojan Zajić

Legendarni Babeu pored grafita Arkanu na stadionu Obilića
Legendarni Babeu pored grafita Arkanu na stadionu Obilićafoto: Starsport

Obilić je iskoristio raspad SFRJ, a njegov veliki uspon krenuo je ulaskom u Prvu nacionalnu ligu B i to nakon što je stigao do finala kupa Jugoslavije 1995. godine. Crvena zvezda je tada bila bolja, ali već u prvoj sezoni u najvišem rangu jasno je bilo da se radi o klubu sa ozbiljnim potencijalu.

ARKAN NA VRHUNCU MOĆI UŠAO U KLUB

Međutim, ono što je najviše uticalo na vrtoglavi uspon jeste dolazak Željka Ražnatovića Arkana na čelo kluba. U trenucima kada je prestavljao strah i trepet gde god da se pojavi Arkan je odlučio da uđe u fudbal.

Kako su ga se plašili i u krimilanim krugovima, tako su i na stadionima širom SR Jugoslavije dobro znali o kome se radi. Priča se, a puno se i pisalo da je Arkan pretio igračima koji bi se usudili da protiv Obilića postignu gol, a klub sa Vračara je do vrhunca doveo titulom prvaka osvojenom 1998. godine sa dva boda ispred Crvene zvezde

Posebno zanimljive su bile scene sa derbija odigranog 28. marta 1998. godine. Obilić je dočekao Zvezdu u 24. kolu prvenstva, a na poluvremenu utakmice trener gostiju Vojin Lazarević je održao sastanak sa igračima na terenu jer se pričalo da su svlačionice za goste na stadionu ozvučene.

Fudbaleri Zvezde na poluvremenu utakmice protiv Obilića
Fudbaleri Zvezde na poluvremenu utakmice protiv Obilićafoto: Screenshot

Taj meč je završen rezultatom 2:2, a viđena su tri crvena kartona, Golove su postigli Zoran Ranković i Živojin Juškić za Obilić, a Goran Bunjevčević oba za goste. Crveno-beli su potom vezali osam pobeda, ali su u poslednjem kolu napravili ogroman kiks. Poraz u Železniku koštao je crveno-bele titule koju su u Obiliću umeli da proslave.

Proleter je u Zrenjaninu uzeo bod Obiliću golom u završnici utakmice, ali to nije pokvarilo veliko slavlje na putu do Beograda, potom i u hotelu Jugoslavija. Arkan je predvodio paradu, a za titulu je isplatio bogate premije igračima i stručnom štabu.

Nakon šampionske titule usledio je izlazak u Evropu, međutim pojavila se mogućnost da UEFA zabrani klubu da učestvuje u kvalifikacijama za Ligu šampiona zbog Ražnatovićeve veze sa podzemljem. Zbog toga se on povukao, a funkciju predsednika Obilića prepustio je supruzi Svetlani Ražnatović Ceci na leto 1998. godine.

Ceca je bila na čelu kluba u dvomeču protiv IBV sa Islanda i čuvenog Bajern Minhena. Bavarci su u prvom meču pobedili rezultatom 4:0, a u revanšu je završeno 1:1. Ipak, rezultat te utakmice je malo ko upamtio za razliku od scena pred početak kada je tokom zagrevanja terenom šetao mali tigar.

ARKANOVO UBISTVO

Godinu i po dana nakon što je napustio Obilić, 15. januara 2000. godine, Željko Ražnatović je ubijen u 48. godini. Na Arkana je pucano u hotelu koji je tada nosio naziv Interkontinenal, a osim njega ubijeni su i prijatelj Milenko Mandić Manda (44) i telohranitelj Dragan Garić (47).

Za ubistvo je suđeno bivšem policajcu Dobrosavu Gavriću (osuđen na 35 godina) kao i njegovim saučesnicima Milanu Đuričiću i Draganu Nikoliću (osuđeni na 30 godina).

Arkan sa fudbalerima Obilića 1998.  godine
Arkan sa fudbalerima Obilića 1998. godinefoto: EPA

U trenutku ubistva u hotelu se nalazila i Ceca koja je u iskazu policiji otkrila detalje.

- Po dolasku u hotel svi smo otišli u butik "La France", a pola sata kasnije Željko je izašao da pronađe prijatelja Mandu. Povremeno sam sa sestrom obilazila svoje butike i prolazila pored puža (separe) u kojem je Željko sedeo sa Mandom i Garićem. U jednom trenutku pored njega je sedeo i Branko Jevtovic Jorga, a kad sam sledeći put došla, njega nije bilo. Sela sam malo pored supruga i otišla u "La France" . U jednom trenutku u butik je utrčao Zvonko Mateović, tražio je da mu dam pištolj jer je on ispalio sve projektile iz svog oružja. Dala sam mu moj valter, ali on nije ispalio nijedan metak. Neke žene su mi branile da izađem iz butika, a Zvonko je vrištao: Ubijen je komandant. Smogla sam snage i otrčala do muža. Garić je bio na podu, Željko je krvario, pokušala sam sa reanimacijom. Videla sam da je Manda na mestu mrtav. Vrištala sam da neko pozove Hitnu pomoć, dok sam Željku iz usta vadila krv - rekla je Ražnatovićeva.

Nalogodavac ubistva nije otrkiven, a prema pojedinim pričama Arkan je "ubijen jer je znao previše".

Ceca "pala" na sudu

Nakon što je Obilić kratko vodio Žarko Nikolić, Ceca je ponovo preuzela poziciju predsednika u avgustu 2000. godine, a zbog onoga što je usledilo u narednim godinama ona je završila na sudu gde je i osuđena za malverzacije.

Ceca na utakmici protiv Partizana 2003. godine
Ceca na utakmici protiv Partizana 2003. godinefoto: Starsport

Posle osam godina istrage koja je više puta proširena, ona je 2011. godine priznala da je protivpravno prisvajala novac od transfera fudbalera Obilića u inostrane klubove, a za uzvrat je dobila kaznu od godinu dana kućnog zatvora i 1.500.000 evra.

U isto vreme je osuđena i njena sestra Lidija Ocokoljić koja je priznala da je pomagala u malverzacijama i koja je kažnjena sa šest meseci kućnog zatvora.

Sporni transferi Obilića:

Miroslav Savić, Aris

Saša Viciknez i Zoran Ranković, Šangaj

Dragan Šarac, Austrija Beč

Vladica Ćurčić i Sead Salahović, Alanija

Nikola Lazetić, Fenerbahče

Milorad Korać i Saša Kovačević, Erzutumsport

Milan Obradović, Lokomotiva Moskva

Kada je reč o rezultatima na terenu, Obilić je mogao do duple krune, ali je u sezoni u kojoj je postao šampiona u finalu Kupa poražen od Partizana. Sezonu nakon trofeja završio je na drugom mestu, potom u narednim sezonama na trećem, zatim i četvrtom, a onda je usledio konačan pad.

Obilić je dugo igrao u nižim ligama, a danas se takmiče jedino mlađe kategorije. U planu je novi početak, ali u ovom trenutku prvi tim ne postoji.

1 / 9 Foto: Starsport©

Kurir sport / A.K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track