SUPERLIGA PRED SUDBONOSNOM ODLUKOM: Zašto je moguće da se zbog UEFA pomere termini fudbalskog prvenstva Srbije?!
Foto: www.crvenazvezdafk.com

promena sistema

SUPERLIGA PRED SUDBONOSNOM ODLUKOM: Zašto je moguće da se zbog UEFA pomere termini fudbalskog prvenstva Srbije?!

Fudbal -

Prvi deo fudbalskog srpskog prvenstva okončan je 20. decembra, a Superliga biće nastavljena narednog vikenda, tačnije 9. februara utakmicom Radnika i Čukaričkog.

lopta, Superliga
foto: Starsport©

Prilično velika pauza između jesenjeg i prolećnog dela sezone, koja će morati da bude usklađena sa novim kalendarom UEFA od sledeće sezone. To je problem sa kojim će morati da se pozabave u FSS i Zajednici superligaša u naredna dva meseca, pošto je u maju morati da donesu odluku o kalendaru takmičenja za narednu takmičarski godinu.

O čemu se zapravo radi? Naime, UEFA od sledeće sezone menja sistem takmičenja, tačnije Liga šampiona, Liga Evrope i Liga konferencije biće igrane u novom formatu. Tačnije, Liga šampiona i Liga Evrope će imati veći broj klubova, pa će sedmo i osmo kolo grupne faze biti igrano 22. i 28. januara 2025. godine, odnosno 23. i 30. januara. Jedino Liga konferencije neće pretrpeti promene, jer će se grupna faza okončati 19. decembra.

Aleksandar Dragović, Bibars Natho
foto: Starsport

To praktično znači da će srpski klubovi klubovi morati da skrate zimsku pauzu, odnosno da Superliga počne polovinom januara kako bi klubovi koliko-toliko bili u takmičarskom ritmu. To je daleko izvesnija varijanta od one, da ostane isti sistem takmičenja kao sada, te da ekipe igraju evropske utakmice, a onda pauzu do starta nacionalnog prvenstva provode na dodatnim pripremama u Turskoj ili na Kipru.

Javor, Ivanjica, stadion, sneg
foto: FK Javor

Najveći problem za novi kalendar takmičenja u Superligi jesu srpski stadioni. Tačnije, travnata podloga u januaru, jer ona nije svuda ista, niti većina stadiona ima grejače i uslove da se utakmice igraju u to vreme. Zima i moguć sneg i dalje su nepremostiva prepreka za Ivanjicu i Surdulicu, donekle i Kruševac, Niš, Kragujevac, Novi Pazar, Lučane, Suboticu.

Kurir sport

00:18

Jovan Mijatović Božićni intervju za Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track