(VIDEO) PARTIZAN SLAVI 71. ROĐENDAN: Dobro pamtim sve...
Foto: Partizan

Srećan rođendan!

(VIDEO) PARTIZAN SLAVI 71. ROĐENDAN: Dobro pamtim sve...

Fudbal -

Jugoslovensko sportsko društvo Partizan i FK Partizan danas proslavljaju 71. godinu postojanja.

Tačno pre 71 godine osnovan je Fudbalski klub Partizan. Tačnije, 4. oktobra 1945. godine, formirano je Fiskulturno društvo Centralnog doma Jugoslovenske armije - Partizan, a prva je "rođena" fudbalska sekcija.

Istog dana onovane su i sekcije za atletiku, šah, košarku i odbojku.

Osvojeno je 26 titula šampiona države, 12 puta su bili pobednici Kupa, Srednjeevropski kup osvojen je 1978. godine, a 1966. su bili drugi u Evropi.

Partizan je odigrao prvi meč protiv Sportinga u istoriji Kupa šampiona, kada je ovo danas najprestižnije takmičenje tek osnovano 1955. godine, potom su dvaput igrali u Ligi evropskih šampiona novog formata, a i 7 puta u Ligi evropske fudbalske federacije.

Prvih pet godina postojanja Partizan je bio oslonjen na Jugoslovensku armiju i bio sekcija pri njenom Centralnom domu (CDJA). Od 1950. godine je samostalni klub u okviru Jugoslovenskog sportskog društva. Od tada Fudbalski klub ima potpunu samostalnost u sportsko-takmičarskom, organizacionom i materijalnom domenu.

Partizan danas predstavlja društveno dobro Beograda. Apsolutno pripadanje Beogradu nije predstavljalo ograničenje da Partizan ima najširi krug simpatizera i prijatelja širom balkanskih prostora, a tu tezu nesumnjivo potvrđuje podatak da je Partizan oduvek bio najgledaniji gost. Sem što je beogradski, Partizan je i evropski – po shvatanju fudbala, organizaciji, pa sve više i po takmičarskom rangu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track