Najnovije vesti

NADAL U CENTRU SKANDALA Predsednik anti-doping agencije pričao o Špancu: Kontrolisanje Rafe je kao zločin protiv visočanstva
Foto: Profimedia

Sumnjiv oduvek

NADAL U CENTRU SKANDALA Predsednik anti-doping agencije pričao o Špancu: Kontrolisanje Rafe je kao zločin protiv visočanstva

Tenis

Jedna od najvećih misterija savremenog tenisa jeste da li se Rafael Nadal, jedan od najboljih igrača svih vremena, dopinguje ili ne.

Godine sumnji, kao i neke izjave, do sada nisu dale konkretan odgovor.

O toj temi je progorovio i Žan-Pjer Verdi, nekadašnji predsednik Anti-doping agencije Francuske. On je za list "Ekip" pričao o periodu 2006-2015, dok je boravio na toj poziciji.

"Kontrolisanje njega je kao zločin protiv visočanstva. Samo su nam tokom 2009. godine dozvolili da vršimo kontrole iznenada. U Bersiju smo mogli da to uradimo sa sedmoricom igrača: tri Francuza, tri Nemca i jednog Španca. Sa Francuzima i Nemcima nismo imali problem, a onda je na red došao Španac. Od prvog trenutka sa doktorom Samirom Mesbahijem, Nadal i njegova okolina bili su veoma neprijateljski nastrojeni. Toni Nadal me je vređao na dobrom francuskom jer sam zahtevao kontrolu. Vikao je: Ovo je skandal“, objasnio je Verdi.

O ovoj temi početkom prošle godine je govorio Fric Zorgel, doping stručnjak sa Instituta za biomedicinska i farmaceutska istraživanja u Nirnbergu. Za njega nema dileme.

"Anabolički steroidi su klasika u tenisu. Tako da nisam iznenađen. Decenijama pratim dešavanja i imam jasnu sliku svega. Tenis spada među top četiri sporta kada je reč o dopingu, pored zimskih sportova i biciklizma. Rafael Nadal pokazuje znake abnormalnosti. Imam stalnu sumnju. Imajući u vidu sav njegov atleticizam. Takođe, on dolazi iz Španije, zemlje koja nije poznata po tome da adekvatno "prati" svoje heroje", rekao je tada Zorgel.

Hakerska grupa "Elegantni medvedi", za koju se veruje da je iz Rusije objavila je niz podataka o olimpijcima iz Rija, a na spisku se našlo i ime Nadala.

Oni su tvrdili da je Nadal u septembru 2009. godine dobio dozvolu da nastupa uz korišćenje nedozvoljenog betametazona, dok je od jula do avgusta 2012. godine koristio tetrakostacid.

Tu je i čuveni skandal iz 2013. godine, kada ga je tadašnja ministarka zdravlja i sporta Francuske Rosalina Bašelo optužila da je koristio doping. Nije uhvaćen u dopingu, po njenom objašnjenju, jer je imao "čuvenu povredu" zbog koje nije igrao sedam meseci.

O Rafi i dopingu pisao je i Žil Simon, francuski teniser. On je u svojoj autobiografiji otkrio povezanost Nadala i doktora Eufemijana Fuentesa, koji ima debeo dosije kada je doping u pitanju.

Kurir sport

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...