NOLE JE BESMRTAN: Đoković prvi put osvojio Rolan Garos, trenutno vlasnik sva 4 Grend slema
Foto: Reuters

Srbin trenutno vlasnik sva četiri Grend slema

NOLE JE BESMRTAN: Đoković prvi put osvojio Rolan Garos, trenutno vlasnik sva 4 Grend slema

Tenis -

Srbijo, raduj se! Novak Đoković je pobednik Rolan Garosa, prvi put u svojoj istoriji!

1 / 11 Foto: Reuters

Srbin je u finalu ovogodišnjeg izdanja Grend slema na šljaci u Parizu savladao Endija Mareja sa 3:1, po setovima 3:6, 6:2, 6:1, 6:4.

Đoković je time trenutno stekao vlasništvo nad sva četiri Grend slema, pošto je trenutni vladar na Vimbldonu, US Openu i Australijan Openu. Ovo je njegov 12. Grend slem trofej.

Ovo je bila 28. uzastopna pobeda Đokovića na Grend slem turnirima, što je rekord u svetu tenisa.

Novak je zadao novi težak udarac rivalu, povećao prednost u međusobnim duelima na 24:10, i zabeležio 13. trijumf u poslednjih 15 mečeva nad Marejom.

On je do titule na stadionu "Filip Šatrije" došao posle preokreta u velikom stilu, pobedivši svetskog broja 2 dominantnom igrom nakon gubitka prvog seta i tri sata igre.

Novak Đoković, Rolan Garos, Foto: AP
Novak Đoković, Rolan Garos, Foto: AP

Đoković je kao iz snova otvorio duel, na servis Britanca osvojio je sva četiri poena i odmah došao do brejka, ali Marej nije klonuo i već u narednom gemu napravio je ri-brejk, a potom vezao još tri gema za 4:1 za prednost. Stvari su se u potpunosti okrenule posle toga, Srbin je furiozno igrao i lako se vratio u igru prepustivši samo jedan gem u drugom setu.

Đoković nije želeo da se zaustavi na tome, pogađao je iz svih pozicija i vršio veliki pritisak prilikom servisa Mareja, što je rezultatiralo velikim brojem brejkova u korist Novaka, za preokret 2:1.

Đoković je igrao sa sve više samopouzdanja, na startu četvrtog seta napravio je brejk, ali je u osmom gemu na svoj servis propustio da reši meč. Ipak, sve je ispravio u 10. gemu posle male drame i dve neiskorišćene meč lopte, ali je iz treće konačno razbio veliku barijeru zvanu Rolan Garos.

Otvoreno prvenstvo Francuske igralo se za nagradni fond od 32 miliona evra, a Đokoviću kao pobedniku pripada dva miliona evropskih novčanica.

Australijan Open

US Open 2015

Vimbldon 2015

Navijači, Rolan Garos, Novak Đoković, Foto: AP
Navijači, Rolan Garos, Novak Đoković, Foto: AP

TOK MEČA

4. SET

5:4 - Marej dobija gem, a Đoković po drugi put u meču servira za pobedu

5:3 - Servirao je Đoković za meč, ali je Marej odigrao fantastično i napravio brejk. Srpski teniser ima ipak još jedan brejk viška.

5:2 - Dominacija Đokovića! Dvostruki brejk prednosti u četvrtom setu.

4:2 - Ponovo bez izgubljenog poena Đoković osvaja gem.

3:2 - Imao je Novak brejk loptu, ali je nije iskoristio. Marej dobija gem.

3:1 - Ubedljiv gem za Đokovića, bez izgubljenog poena

2:1 - Važan gem za Mareja, iako je i Đoković mogao da opasnije ugrozi servis Škota.

2:0 - Potvrdio je brejk Đoković. Samo jedan izgubljeni poen u ovom gemu za srpskog tenisera.

1:0 - Idealan početak za Novaka! Brejk već u prvom gemu. Stekao je tri vezane brejk lopte, iskoristio drugu i poveo u meču.

3. SET

6:2 - Gotov je i treći set! Đoković vodi sa 2:1 u setovima.

5:2 - Marej produžuje nadu u trećem setu.

5:1 - Čitavih devet minuta je trajao gem u kome se Novak servisima izvukao. Marej je propustio dve brejk prilike.

4:1 - Brejk Đokovića! Dva brejka ima Đoković u trećem setu, a do njega je stigao fantastičnim poenom na mreži i bekhend vinerom.

3:1 - Potvrdio je brejk srpski teniser.

2:1 - Brejk Đokovića! Srbin nije iskoristio prvu, ali jeste drugu brejk loptu!

1:1 - Mogao je Novak i ranije da završi ovaj gem, ali dobro je i ovako, iz drugog pokušaja stiže do izjednačenja posle fantastične forhend paralele.

0:1 - Marej je prvi servirao i dobio ga.

Marjan Vajda, Boris Beker, Foto: Reuters
Marjan Vajda, Boris Beker, Foto: Reuters

2. SET

6:1 - Fantastični Novak Đoković u drugom setu. Imao je problema samo u prvom gemu kada je spasao brejk loptu, a zatim nastavio sjajnom igrom.

5:1 - Drugi brejk Đokovića u drugom setu. Po jedan sjajan forhend i bekhend viner srpskog asa.

4:1 - Novak sigurno drži brejk prednosti u drugom setu.

3:1 - Đoković je propustio dve vezane brejk lopte, a Marej asom zaključio gem.

3:0 - Đoković je potvrdio brejk!

Novak Đoković, Rolan Garos, Foto: AP
Novak Đoković, Rolan Garos, Foto: AP

2:0 - Brejk Đokovića! Marej je napravio duplu servis grešku u najgorem trenutku po njega i omogućio Srbinu brejk.

1:0 - Dva servis vinera donela su Đokoviću vođstvo na startu drugog seta. Srbin se suočio sa jednom brejk loptom.

1. SET

3:6 - Gotov je prvi set, osvojio ga je Marej. Ovaj gem obeležila je neverovatna greška glavnog sudije, pri rezultatu 15:0 umesto ponovljenog prvog servisa za Mareja dosudio je poen za Škota i prilično iznervirao i Đokovića i publiku na stadionu "Filip Šatrije", koja je većinom naklonjena Srbinu.

3:5 - Drugim asom u meču Đoković je smanjio rezultat.

2:5 - Šteta, Novak je tri puta stizao do izjednačenja, ali je Marej odservirao as, potom Novak pogrešio i gem je pripao Škotu.

2:4 - Prekida Marejevu seriju Novak. Osvojio je prva dva poena, potom dopustio Škotu da izjednači, ali je sa savršena dva poena, od kojih je poslednji bio sjajan forhend, dobio gem.

1:4 - Prvim asom u meču Marej je završio gem u kome je servirao. Škot je u sjajnom naletu, osvojio je četvrti uzastopni gem.

Navijači, Rolan Garos, Novak Đoković, Foto: Fonet/AP
Navijači, Rolan Garos, Novak Đoković, Foto: Fonet/AP

1:3 - Treći vezani gem za Škota i drugi uzastopni brejk. Marej koristi drugi servis Đokovića i agresivnom igrom stiže do poena.

1:2 - Marej bez izgubljenog poena osvaja gem.

1:1 - Nažalost, Marej je odmah odgovorio ribrejkom. Škot je osvojio prva tri poena, Đoković naredna dva, uz prvi as, ali je Marej fantastičnim lobom osvojio gem.

1:0 - Brejk Đokovića već u prvom gemu! Marej nije osvojio ni jedan poen na svom servisu!

15:00 - Velika podrška za Novaka u Parizu

I oni su u Parizu uz Novaka
I oni su u Parizu uz Novaka

14:54 - Novak Đoković sa novinarima uoči finalnog meča

Novak Đoković, Rolan Garos, Foto: Fonet/AP
Novak Đoković, Rolan Garos, Foto: Fonet/AP

14:33 - Slavni francuski glumac Žan Pol Belmondo ne propušta finalni meč

Žan Pol Belmondo, Foto: Kurir sport/Milan Nastić
Žan Pol Belmondo, Foto: Kurir sport/Milan Nastić

13:57 - Padaju kvote na pobedu Novaka ĐokovićaNovak Đoković je od prvog dana na svetskim kladionicama dobio status prvog favorita, a takvo stanje je i danas, uoči starta finala. A, kako se bliži finale, tako bukmejkeri spuštaju kvote na pobedu Đokovića. Ko želi da uloži novac na Novakovu pobedu dobiće kvote 1.25-1.35, dok se pobeda Endija Mareja vrednuje sa 3.00-3.95.

13:20 - Vremenska prognoza ide u prilog teniserima: Neće biti kiše tokom mečaKiša je prethodnih dana mučila organizatore Rolan Garosa i iscpljivala tenisere, ali po svemu sudeći finale će proteći bez takvih problema. Vremenska prognoza za Pariz je povoljna i ne očekuje se kiša pre večernjih sati, kada bi meč odavno trebao da bude završen. Temperatura bi trebala da dostigne maksimalnih 22 stepena, a neće pasti ispod 15. podeoka.

13.10 - Pogledajte delić sa poslednjeg treninga Novaka Đokovića uoči finala

13:06 - Đoković će imati veliku podršku navijača

OPŠIRNIJE OVDE

12:14 - Važnost današnjeg finala nije uticala na to da Novak Đoković promeni planove, pa je veče pred veliki duel biti potpuno opušten

11:43 - Ovako je Đoković trenirao pred finale Rolan GarosaSrbin, koji u Parizu četvrti put pokušava da osvoji turnir i tako kompletira kolekciju pehara sa četiri najveća teniska turnira je u subotu trenirao u Parizu, a deo je prikazan i navijačima, koji su mu pružili veliku podršku. Na snimku se vidi kako Novak vežba na stepenicama, a potom se isteže, dok navijači dobacuju, a on im se osmehuje. OPŠIRNIJE OVDE

11:06 - Ovo je deset najboljih poteza Novaka Đokovića protiv Endija Mareja

10:37 - Sedmo finale na Grend slemovima, Srbin vodi 4:2Novak Đoković i Endi Marej igraće sedmo međusobno finale na Grend slemovima. Samo su Rodžer Federer i Rafael Nadal odigrali jedno finale više. Detalje iz svih prethodnih šest finala pogledajte OVDE

Srbin vodi sa 4:2. Sva četiri finala Đoković je dobio na Australijan openu u Melburnu, prvi put 2011. godine, zatim 2013., 2015. i ove 2016. godine. Marej je slavio na US openu u Njujorku 2011. godine i na Vimbldonu 2013. godine.

10:01 - Očekivanja dvojice tenisera uoči finalaĐoković ističe da je veliki pritisak na njemu, ali da je ne želi da se zbog toga previše opterećuje."Očekivanja svih oko mene i ljudi koji me prate su ogromna. Svestan sam toga, ali ne želim o tome da razmišljam i pričam više nego što već osećam"“, rekao je Đoković.Marej meč sa Đokovićem čeka sa puno samopouzdanja posle pobede u polufinalu nad braniocem trofeja Stanom Vavrinkom."Duel sa Đokovićem biće sjajan meč, obojica igramo izuzetno. Imali smo nekoliko sjajnih međusobnih borbi do sada i obojica imamo veliku želju da dođemo do prvog trofeja na Rolan Garosu. Pritisak je isti na obe strane", poručio je Marej.

09:27 - Ove sezone 1:1 na šljaciDuel prvog i drugog reketa sveta garantuje novi neizvestan duel na šljaci, nakon što je Đoković u Madridu bio bolji početkom maja, a Marej mu se revanširao u Rimu sedam dana kasnije.

Ipak, Srbin ima znatno bolji međusobni skor 23:10, među kojima je Djoković dobio sva četiri finala na gren slemovima.

09:23 - Novak Đoković bi mogao da postane tek osmi teniser koji je osvojio sva četiri Grend slemaĐoković bi u slučaju trijumfa ušao u istoriju kao osmi teniser koji je sakupio sva četiri gren slema, a tek treći igrač koji je vlasnik najvrednijih trofeja u istom trenutku, posle Dona Badža i Roda Lejvera.

09:20 - Đoković je do finala stigao pobedom nad Dominikom TimomSrpski teniser igra svoje četvrto finale u Parizu, drugo uzastopno, do kojeg je ove godine došao savladavši Lu Jen Ksuna, Stiva Darsisa, Aljaža Bedenea, Roberta Bautiste Aguta, Tomaša Berdiha i Dominika Tima. Britanac je na putu do finala bio bolji od Šćepaneka, zatim je pobeđivao Burgea, Karlovića, Iznera, Gaskea i u polufinalu Stana Vavrinku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track