Najnovije vesti

ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: Svemirski Kavaja i Lado!
Foto: Zorana Jevtić

Živorad Nikolić

ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: Svemirski Kavaja i Lado!

Stars

Želeo sam ove nedelje, poštovani čitaoci, da vas upoznam sa dva svoja prijatelja. Njihov život i stvaralaštvo je za romane.

Miloje Popović Kavaja. Kavaja je njegov književni pseudonim. Njegov otac Gojko, novinar pre Drugog svetskog rata, imao je lanac knjižara „Braća Kavaja“.

Miloje Popović je po struci diplomirani pravnik, a po životnom iskustvu književnik i diplomata. Miloje je krajem sedamdesetih godina prošlog veka radio kao direktor Kulturno-informativnog centra u Njujorku, dugogodišnji direktor Sava centra i sekretar za inostrani turizam ondašnje Savezne vlade.

Objavio je više od 40 knjiga. Poslednja izuzetno intrigantna knjiga je „Zbirka više od 3.000 tvitova“. Zanimljivi su, u skladu s vremenom i modom. Pa zar Donald Tramp ne vodi politiku Bele kuće preko tvitova. Nema ih u Milojevoj knjizi. To je samo Milojeva hronika.

A da, umalo da zaboravim. Godina je obeležavanja stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata. Stanislav Binički je složio note za „Marš na Drinu“, a Miloje se 1961. odlučio da napiše stihove. Odlične. Pročitajte ili poslušajte. Pevaju Gledanice u emisiji „Žikina šarenica“.

foto: Vladimir Šporčić

Drugi prijatelj s kojim želim da vas detaljnije upoznam zove se Vladimir Leskovar. Poznatiji je u našim krajevima kao Lado Leskovar. Njegov najveći i prvi hit je „Potraži me u predgrađu“. Tu pesmu je prvi otpevao Lado na ovim prostorima, a autor tekstova je glasoviti pesnik Drago Britvić. Prepevavali su ovaj hit mnogi. I dobri su bili. Ali Vladimir, popularni Lado, prvi ju je snimio za tadašnju diskografsku kuću „Diskos“ iz Aleksandrovca Župskog i to je ušlo u istoriju.

Pre neki mesec Lado je obeležio jubilej - 60 godina stvaralaštva. Saznali smo da je lako, još kao beba, ušao u tadašnji jugoslovenski film, kasnije je bio glumac u filmu „Kekec“, pa u mnogim drugim filmovima, uključujući i onaj s Vanesom Redgrejev.

Lado i danas aktivno peva. Oduševljava me što uvek uživo peva. Lado Leskovar ne zeva. On peva. Kao i uvek, bila mi je čast da ga i ovog vikenda ugostim u emisiji „Žikina šarenica“, bio je tu sa ekskluzivom. Ako niste znali, Slovenija odnedavno ima KSEVT, i to u selu Vitanje. To je prestižni centar za kulturnu saradnju sa svemirom.

Video sam to kao šansu da pokušam da vam se nekom prilikom javim odande. Hvala Ladi, Potočniku i Draganu Živadinovu.

O svemu uskoro. Biće zanimljivo.

Do sledećeg čitanja, pozdrav.

Vaš Žika

(Kurir.rs/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...