SUĐENJE ZA GEJ PARADU: Miši Vaciću četiri godine uslovno!

SUĐENJE ZA GEJ PARADU: Miši Vaciću četiri godine uslovno!

Crna Hronika -
Vacić je osuđen uslovono na godinu dana zbog širenja diskriminacije, nedozvoljenog držanja oružja I napada na policiju, a aktivisti Žena u crnom izrazili su neslaganje sa presudom

BEOGRAD - Prvi osnovni sud u Beogradu osudio je u petak na uslovnu kaznu od godinu dana zatvora portparola Pokreta "1389" Mišu Vacića zbog širenja diskriminacije protiv LGBT populacije pred otkazanu "Paradu ponosa" 2009. godine, kao i nedozvoljeno držanje oružja i ometanje službenog lica u obavljanju dužnosti.

Vacić je kažnjen uslovom kaznom zatvora s rokom provere od četiri godine, tako da se kazna neće izvršiti ukoliko u tom roku ne izvrši novo krivično delo.Vaciću je za diskriminaciju LGBT osoba određena uslovna kazna od pet meseci zatvora, takođe je pet meseci uslovno dobio za nedozvoljeno držanje oružja, a za ometanje službenog lica u obavljanju dužnosti šest meseci uslovnog zatvora.

Prema zakonskim pravilima, sud mu je izrekao jednistvenu kaznu za sva tri dela.

Aktivista Žena u crnom Miloš Urošević koji od početka prati suđenje, ističe da su advokati odbrane neprestano odlagali glavne pretrese i da im je sudsko veće često izlazilo u susret.

"Prilikom iznošenja završnih reči, Miša Vacić je još jednom pokazao da se ne kaje za širenje rasne i druge diskriminacije, zagovarajući diskriminaciju nas svih, osoba čija egzistencija nije heteroseksualna, prilikom neodržane Parade 2009. godine, tako što je rekao da se on nada će sudsko veće suditi bez straha od nevladinih organizacija, kvalifikujući tako sve nas, koji se borimo za ljudska prava, kao izdajnike i kriminalce. Takođe, mi, kao aktivisti za ljudska prava, smo jako često bili onemogućeni da prisustvujemo glavnim pretresima, odnosno da uđemo u sudnicu, jer je publika, sa strane optuženog Miše Vacića, često stajala na vratima, ne dajući nam da uđemo unutra", kaže Urošević. Tužilaštvo je istaklo da je dokazano da je Vacić pozivao na linč i nasilje protiv pripadnika LGBT populacije, dok je odbrana navela da nema dokaza da je počinio bilo koje krivično delo. Odbrana je u završnim rečima naglasila i da Vacić ne može da bude osuđen dva puta za isti događaj, podsetivši da je on prekršajno osuđen na 30 dana zatvora zbog organizovanja neprijavljenog skupa uoči Parade ponosa.

Miša Vacić: Sud je trebalo da me sasvim oslobodi!Sudija Ivana Ramić rekla je da se kazna neće izvršiti ukoliko Vacić za četiri godine ne učini neko krivično delo.

Prilikom obrazlaganja presude neki pripadnici LGBT su se smejali i izjavljivali da je to sramotna odluka. S druge strane, pripadnici Pokreta 1389 vidno su bili zadovoljni presudom.

- Zadovoljan sam što kao srpski nacionalista koji ima patrijarhalno mišljenje mogu da nastavim slobodno da se krećem, ali ujedno sam ožalošćen što sud to nije mogao slobodno da kaže u svojoj oslobađajućoj presudi - rekao je Vacić i najavio žalbu.

M. D.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track