Sudija drugu podvalio lažnu sliku za 55.000 evra

Istraga u pravosuđu

Sudija drugu podvalio lažnu sliku za 55.000 evra

Crna Hronika -
Tomislav S., sudija Ustavnog suda, sumnjiči se da je uzeo pare od prijatelja, a kao zalog mu dao falsifikovanu sliku

BEOGRAD - Podvalio lažnu sliku!Sudija Ustavnog suda Srbije Tomislav S. (56), koji je na tu funkciju izabran u julu 2010, osumnjičen je za prevaru tešku 55.000 evra i trebalo bi da 27. marta bude saslušan kod istražnog sudije Prvog osnovnog suda, saznaje Kurir.- Sudija se sumnjiči da je u januaru 2010. od prijatelja Dragomira A. pozajmio 55.000 evra. Dragomiru, koji je u međuvremenu preminuo, rekao je da mu je novac neophodan za lečenje i da će mu vratiti najkasnije za dva meseca - kaže izvor Kurira iz istrage.Kao garanciju da će vratiti novac, Tomislav je Dragomiru, s kojim je bio dobar prijatelj, dao umetničku sliku.- Rekao je da je to Modiljanijeva slika i tvrdio da je njena cena 400.000 evra! Dragomir je poverovao i sudiji dao pare, a istražitelji pretpostavljaju da je sudija u tom trenutku znao da je slika bezvredni falsifikat - navodi naš izvor.Ubrzo je i Dragomir otkrio da je prevaren!- Pare mu nikad nisu vraćene, a bez obzira na to što je Dragomir u međuvremenu preminuo, to ne znači da dug ne postoji. Kao oštećena, u ovom postupku najverovatnije će biti saslušana Dragomirova supruga - kaže izvor Kurira i dodaje da će istražni sudija posle saslušanja odlučiti da li će pokrenuti istragu za prevaru, za koju je zaprećena kazna do 10 godina zatvora.

Ko je ModiljaniAmadeo Modiljani (1884-1920) bio je italijanski slikar i vajar i uglavnom je radio u Francuskoj. Bio je figurativni umetnik, a postao je poznat po slikama i skulpturama u modernom stilu koje karakterišu maska nalik licima i izduženja forme. Umro je u Parizu od tuberkuloznog meningitisa izazvanog siromaštvom i zavisnošću od alkohola.

 „Ležeći akt“ je jedna od najpoznatijih Modiljanijevih slika
„Ležeći akt“ je jedna od najpoznatijih Modiljanijevih slika

Biografija Tomislava S.♦ Rođen 1957. godine u Prištini♦ U Prištini završio gimnaziju i fakultet♦ Kao advokat radio od 1993. godine♦ Za sudiju Ustavnog suda imenovan u julu 2010.

Osumnjičen i za otmicuFond za humanitarno pravo 11. februara 2011. pokrenuo je inicijativu za razrešenje sudije Ustavnog suda Tomislava S. zbog sumnje da je 1999. godine na Kosovu bio umešan u otmicu advokata albanskog porekla. FHP podneo je svoju inicijativu tadašnjem predsedniku Srbije Borisu Tadiću, ministarki pravde Snežani Malović, ministru policije Ivici Dačiću i opštoj sednici Vrhovnog kasacionog suda Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track