NEMA RATA BEZ JASERA ARAFATA: Potvrđeno, lider PLO otrovan polonijumom!

Rešena misterija

NEMA RATA BEZ JASERA ARAFATA: Potvrđeno, lider PLO otrovan polonijumom!

Planeta -
Nađeni tragovi polonijuma u dozi najmanje 18 puta većoj od normalne, zbog čega se sa 83 odsto sigurnosti može zaključiti da je Arafat otrovan

PARIZ - Prilikom testiranja uzoraka posmrtnih ostataka palestinskog vođe Jasera Arafata nađeni su tragovi radioaktivnog materijala - polonijuma u dozi najmanje 18 puta većoj od normalne, zbog čega se sa 83 odsto sigurnosti može zaključiti da je Arafat otrovan. Kako navode u izveštaju naučnici Univerzitetskog centra sudske medicine u Lozani, u ostacima Arafatovih rebara i karlične kosti nađen je "neprirodno visok nivo polonijuma", kao i u zemlji u kojoj je sahranjen, prenosi TV "Al Džazira Balkans".

Pošto su, radi ispitivanja, ostaci Arafatovog tela ekshumirani iz mauzoleja u Ramali, na okupiranoj Zapadnoj obali, švajcarski naučnici su ih preuzeli uzorke novembra prošle godine i analizirali u saradnji s kolegama iz Francuske i Rusije. Dejv Barklej, američki forenzičar i patolog, rekao je za Al Džaziru da je siguran da je Arafat ubijen.

"Jaser Arafat je umro od posledica trovanja polonijumom. Našli smo dokaz uzroka njegove smrti. Ne znamo ko je to uradio. Nivo polonijuma u rebru Jasera Arafata, koje je analizirano, je oko 900 milibekerela. Zavisno od stručnih referenci, to je 18 ili 36 puta više od proseka", rekao je Barklej.

Arafat je umro 2004. godine u 75. godini u vojnoj bolnici nedaleko od Pariza, nekoliko nedelja pošto se ođednom teško razboleo u Palestini. Francuski lekari su u vreme njegove smrti rekli da je umro od izliva krvi u mozak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track