Talibani ustrelili devojčicu, borca za prava ženske dece

Monstruozno

Talibani ustrelili devojčicu, borca za prava ženske dece

Planeta -
Meta napada bila je 14-ogodišnja Malala Jusufzai, koja je široko poštovana zbog rada na promociji školovanja ženske dece

MINGORA - Talibanski napadač prišao je danas školskom autobusu u pakistankom gradu Mingora i ranio iz vatrenog oružja 14-ogodišnju aktivistkinju poznatu po zalaganju za školovanje devojčica i govoru o talibanskim zločinia, saopštili su zvaničnici.

Meta napada bila je 14-ogodišnja Malala Jusufzai, koja je široko poštovana zbog rada na promociji školovanja ženske dece - čemu se ostro protive talibani. Prošle godine bila je nominovana za Međunarodnu dečiju nagradu za mir. Talibani su preuzeli odgovornost za napad, uz obrazloženje da je Malalin rad "bestidan".

"To je novo poglavlje u bestidnosti i mi to poglavlje moramo da završimo", rekao je predstavnik talibana Ahsanula Ahsan preko telefona. "Mi smo izvršili ovaj napad". U trenutku kada se autobus spremao da napusti školu, prišao mu je muškarac sa bradom i pitao koja devojčica je Malala, rekao je šef gradske policije Rasul Šah. Druga devojčica pokazala je na Malalu ali je aktivistkinja porekla da je to ona i napadač ih je ustrelio obe, rekao je Šah. Malala je ustreljena dva puta - u glavu i u vrat - ali joj rane nisu opasne po život, rekao je Tarik Mohamad, lekar glavne bolnice u Mingori.

Stanje druge devojčice je stabilno, rekao je on. Taliban je pretio Malali i njenoj porodici zbog njenog aktivizma. Kada je imala 11 godina, počela je da piše blog o životu pod talibanskom okupacijom za Bi-Bi-Si-jev servis na Urdu jeziku, pod pseudonimom. Kada su 2009. talibani isterani iz oblasti, počela je javno da govori o ekstremističkoj grupi i potrebi za obrazovanjem devojčica.

Talibani su 2008. skoro sasvim zauzeli dolinu Svot, udaljenu 280 kilometara od glavnog grada. Tokom dve godine vladavine terali su muškarce da puštaju brade, zabranili ženama da idu u bazar, bičevali žene koje su smatrali nemoralnim i sekli glave protivnicima. Uništili su oko 200 škola u regionu, uglavnom ženskih, mada su pogođene i pojedine ugledne škole za dečake. U jednom trenutku, talibani su saopštili da će ukinuti žensko obrazovanje. Pakistanska vojska uspešno je oterala pobunjenike iz regiona, ali su njihove glavne vođe pobegle.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track