EVO ŠTA ODLUKA SUDA O KREDITIMA U FRANCIMA DONOSI DUŽNICIMA: Dug može da se smanji i za 30 odsto! Ovo su saveti za zadužene građane
Foto: Beta, Emili Vas

rešenje

EVO ŠTA ODLUKA SUDA O KREDITIMA U FRANCIMA DONOSI DUŽNICIMA: Dug može da se smanji i za 30 odsto! Ovo su saveti za zadužene građane

Društvo -

Svi dužnici, pa čak i oni kojima je već oduzet stan, a čije banke nemaju dokaze koje postavlja VKS, imaju pravo da od banke traže umanjenje duga, ako ne sporazumom, onda na sudu

Građani koji su uzeli kredite u švajcarskim francima (CHF), a čije banke nemaju dokaz da su se i same zadužile u toj valuti i da su im predočile sve rizike uzimanja tih kredita, trebalo bi da se pismeno obrate banci i traže sporazumno rešenje dugovanja, a ako one odbiju, da ih tuže, saglasni su sagovornici Kurira.

Dužnici, kako dodaju, sledeći stav Vrhovnog kasacionog suda, treba da zahtevaju konverziju kredita u evro po kursu na dan zaključenja ugovora, a što bi im, prema procenama, smanjilo preostali dug u otplati za 20 do 30 odsto.

foto: Kurir

Profesor dr Hasan Hanić ističe da bi konverzija kredita iz CHF u evro bila veliko rasterećenje za građane i veruje da će banke to prihvatiti jer nemaju dokaze da su se zaduživale u švajcarcima, niti da su klijente upozoravale na rizike.

- Verujem da će mali broj banaka moći da dokaže na sudu da su se zaduživale u CHF, osim ako pod tim ne podrazumevamo da mi kao građani imamo štednju u švajcarskim francima. Ogroman je broj sudskih sporova, veliki su troškovi, banke gube ugled i klijente, nije ni za njih isplativo da idu na sud godinama - smatra Hanić.

Dejan Gavrilović iz udruženja Efektiva ne veruje da će banke pristati da dobrovoljno konvertuju kredite jer računaju da će mali broj građana da ih tuži. - Naša procena je da bi u slučaju konverzije umanjenje moglo da se kreće od 20 do 30 odsto trenutnog stanja duga. Spremamo uputstvo za građane kako da se obrate bankama i zatraže rešenje. To uključuje i one kojima je banka već oduzela stan zbog prestanka otplate kredita, a koji imaju pravo na nadoknadu štete. Rešenje neće biti isto za sve, jer nije isto ako je neko izgubio stan jer je uzeo kredit 2008, a prestao sa otplatom 2010, kao i za onog ko je taj kredit otplaćivao do 2017. godine - kaže Gavrilović.

foto: Stefan Jokić

On očekuje da Vlada Srbije do petka zauzme stav i eventualno donese Zakon o konverziji kredita iz CHF u evro, što bi značilo da bi banke morale da izvrše konverziju bez sudskih postupaka.

Advokat Mišo Dobrijević smatra da korisnici kredita u švajcarcima od banaka u što skorijem roku treba pismeno, uz obrazloženje, da zahtevaju sporazumno rešavanje njihovih kreditnih dugovanja, zajedno sa opomenom pred utuženje i predlogom rešenja, i da, ukoliko banke u kratkim rokovima ne odgovore pozitivno, preduzmu radnje utuženja pred sudovima.

Koalicija za nadzor Ni evro iz budžeta za švajcarce

Koalicija za nadzor javnih finansija pozvala je Vladu Srbije da odustane od najavljene namere da izdvoji 120 miliona evra u cilju rešavanja problema građana zaduženih u CHF, i naglašava da se za ove namene "ne sme izdvojiti nijedan evro budžetskog novca". - Kredite u CHF, i pored više puta ponovljenih upozorenja tadašnjeg guvernera Narodne banke Srbije Radovana Jelašića o poslovnom riziku u koji ulaze, podizali su punoletni i poslovno sposobni ljudi, koji su smatrali da će takvim izborom na povoljniji način rešiti svoja stambena pitanja - navedeno je u saopštenju i dodaje se da "ne postoji nijedan opravdan razlog zbog kojeg bi oni koji se nisu zaduživali platili za one koji su dužni".

Činjenice/Uputstvo Kako do konverzije - stopirati aktiviranje hipoteke nad nekretninom - podneti pismeni zahtev banci za konverziju kredita pozivajući se na stav VKS - podneti opomenu pred tužbu (ukoliko banka odbije dogovor) - podneti tužbu (krajnja opcija)

Brojke

22.000 kredita u švajcarcima podignuto je u Srbiji 16.814 građana trenutno otplaćuje kredite u švajcarcima 1.500 građana je tužilo banke 3.000 do 4.000 ugovora je raskinuto 5 osoba je izvršilo samoubistvo zbog kredita u švajcarcima

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track