DRVOSEČA: Beogradu više nikad ne sme da se dogodi ekološki zločin iz 2010. kada je Đilas posekao 329 predivnih platana!
Foto: Dado Đilas, Dragana Udovičić

DRVOSEČA: Beogradu više nikad ne sme da se dogodi ekološki zločin iz 2010. kada je Đilas posekao 329 predivnih platana!

Društvo -

Struka apeluje da se ne sme dozvoliti događaj od pre deset godina, kada je samovoljom tadašnjeg gradonačelnika posečeno više stotina stabala i sravnjen sa zemljom drvored duž Bulevara kralja Aleksandra

Dok traje borba za očuvanje Košutnjaka, jedne od najvećih zelenih oaza Beograda, struka je saglasna da se nikako ne sme dogoditi da prestonica ponovo doživi 2010. godinu, kada je samovoljom tadašnjih gradskih vlasti posečeno više stotina stabala i sravnjen sa zemljom drvored duž Bulevara kralja Aleksandra.

foto: Dado Đilas

Antievropski

Glavni „drvoseča“ beogradskih platana bio je tadašnji gradonačelnik Dragan Đilas, koji se nije obazirao na brojne apele i stručnjaka i građana, pa je bez - po zakonu obavezne - javne rasprave izgurao zamisao o golom bulevaru. Beograđani još pamte scene iz februara 2010, kako motorne testere, pod policijskom zaštitom, od divovskih platana ostavljaju panjeve - njih ukupno 329! Đilas je ovaj ekološki masakr, kako su to tada nazivali predstavnici stručne javnosti, pravdao bolešću stabala, iako su nakon seče i laici mogli da se uvere da je većina posečenog drveća bila zdrava.

foto: Dado Đilas

Đilasa su, inače, i pre deset godina upozoravali da je njegov postupak civilizacijsko nasilje, nezamislivo u Evropi. Iako želi da se predstavi kao proevropski političar, Đilas je i pre deset godina gazio najviše evropske vrednosti, u koje svakako spada zaštita životne sredine. Time je i tada, kao i dan-danas, pokazao da je lažni evropejac.

foto: Privatna Arhiva

Bez sluha za građane

Sagovornici Kurira zato sada jednoglasno apeluju - za Beograd bi bilo strašno da se takva priča ponovi. Kako kaže predsednik Zelene stranke Goran Čabradi, nipošto ne smemo da dozvolimo da se Beogradu ponovo dogodi 2010. godina.

- Đilas je tada apsolutno ignorisao građane i, uprkos njihovom protivljenju, posekao stotine stabala. Sadašnja gradska vlast ipak pokazuje da obraća pažnju na ovaj slučaj Košutnjaka. To je ogromna razlika koja nema veze s politikom, već pokazuje da ekološka svest građana raste i da su građani postali osetljiviji na svako posečeno stablo. Ko god u budućnosti bude predstavljao gradsku vlast, mi ga moramo naterati da ne samo obraća pažnju nego da veoma vodi računa o zaštiti životne sredine - poručuje Čabradi i naglašava da je jedino pravo rešenje za Košutnjak njegova trajna zaštita.

foto: Dado Đilas

Nikad više

Ruža Helać iz Vojvođanske zelene inicijative kaže da dobro pamti borbu protiv seče platana i da zato ne želi da se i u slučaju Košutnjaka desi slično. Važno je, kako kaže, da i aktuelna borba ostane autentična - građanska, a ne kao 2010, kada su se pojavili neki sa strane.

- Kad je dostignuta kritična masa pobunjenih građana, pojavio se Čedomir Jovanović, tadašnji predsednik skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine, i u ime pobunjenih građana „ispregovarao“ seču platana i sađenje umesto njih drugog drveća, koje je skupo plaćeno - podseća ova ekološka aktivistkinja.

PREDRAG RAJIĆ

Đilas nikada nije verovao u Evropu

foto: Printscreen

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost kaže da Đilas nikada nije verovao u ujedinjenu Evropu, u propise, norme, vladavinu zakona...

- Jer EU ne trpi oligarhe i ne dozvoljava monopol. Sve ono na čemu je Đilas izgradio svoju moć. Obmane koje Đilasovi mediji plasiraju na Zapadu teško i retko prolaze - naglašava on.

BIZNIS NA PRVOM MESTU

Zbog rijalitija stradala trim-staza

foto: Nebojša Mandić

Osim najpoznatijeg beogradskog bulevara, od Đilasa se dugo „lečio“ i Košutnjak, i to zbog biznisa danas predsednika Stranke slobode i pravde, a nekada funkcionera DS. Za potrebe prvog rijaliti programa u Srbiji u Košutnjaku je 2005. godine, bez validnih dozvola, izgrađena takozvana kuća Velikog brata. Osim što je u nekoj meri stradalo zelenilo, za potrebe ovog programa nelegalno je asfaltiran put i tako uništena trim-staza. Producentska kuća „Emoušen“, koja je stajala iza ovog rijalitija, bila je 50 odsto u Đilasovom vlasništvu.

Kurir.rs/ Redakcija Kurira Foto: Dado Đilas, Dragana Udovičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track