02:07

PREDATORI NA FAKULTETIMA SE OSEĆAJU SIGURNO IZ JEDNOG RAZLOGA Zaštitnik građana ima poruku za studente, žrtve seksualnog nasilja

seksualni predatori

PREDATORI NA FAKULTETIMA SE OSEĆAJU SIGURNO IZ JEDNOG RAZLOGA Zaštitnik građana ima poruku za studente, žrtve seksualnog nasilja

Društvo -

Skandal danima trese Arhitektonski fakultet u Beogradu zbog anonimnih svedočenja studenata, koji na Instagram nalogu pišu o seksualnom uznemiravanju od najmanje četvorice predavača.

U jeku ispitnih rokova sve jače se čuje glas seksualno uznemiravanih studentkinja koje su odlučile da više o tome ne ćute i da se konačno suoče sa svojim zlostavljačima.

Većina predatora koji vrebaju studenkinje uplašeni su za svoj ugled jer ne znaju šta će sve isplivati u javnost. Čini se da je društvo konačno spremno da se suoči sa ovim problemom pred kojim su mnogi ćutali i okretali glavu.

Međutim, u većini slučajeva izostala je podrška kolega odnosno predstavnika studentskih parlamenata od kojih se očekuje da budu uz svoje kolege i brane prava studenata.

Zoran Pašalić
foto: Kurir Televizija

Zoran Pašalić, zaštitnik građana, smatra da su studenti zavisni i da se njihova odluka može odraziti na celo školovanje zato im treba adekvatna zaštita.

- Prvo ćuti se da postoje takve osobe, jer ne mogu te osobe da zovem profesorima. Mogu da nose kakvu hoće titulu, ali mi često zaboravljamo šta je fakultet, ali i srednja i osnovna škola. To je sistem obrazovanja i vaspitanja. Oni su u prednosti jer je druga osoba u zavisnosti. Taj slučaj može kompletno da se odrazi na kompletno školovanje na fakultetu. Ja znam mnoge studente koji su odustajali od fakulteta samo zato što nisu mogli tu prepreku da pređu. Problem je u tome što je reč na reč, a to je sudski jako teško dokazivo. Obično se završava disciplinskim merama kao i u ovom slučaju gde se to izvelo brzo baš iz razloga što je javnost reagovala tako da i nije moglo sporije - rekao je Pašalić.

Arhitektonski Fakultet, Elektrotehnički Fakultet, Građevinski Fakultet
foto: Shutterstock

Potom se osvrnuo na to kako bi se studenti zapravo mogli da se zaštite.

- Ono na čemu moramo da radimo je da studenti upoznaju svoja prava i da na prvu rečenicu se okuraže i prijave. Da opet znaju kome da prijave, ali i da ti kome prijave reaguju odmah - rekao je Pašalić.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

04:13

ŽESTOKA RASPRAVA U PROGRAMU UŽIVO! Marić stao u odbranu profesora sa Arhitektonskog fakulteta ADVOKATICU JE OVO ŠOKIRALO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track