Najnovije vesti

TABLICE PO ŽELJI KOŠTAJU 87.000 DINARA! I one imaju rok trajanja, ali iz MUP-a otkrivaju ŠTA JE ZABRANJENO da piše na njima!
Foto: Marina Lopičić, Shutterstock

PRAVILA

TABLICE PO ŽELJI KOŠTAJU 87.000 DINARA! I one imaju rok trajanja, ali iz MUP-a otkrivaju ŠTA JE ZABRANJENO da piše na njima!

Društvo

Od uvođenja novih tablica vozačima u Srbiji je omogućeno da na svom vozilu istaknu natpis koji žele. Mnogi kucaju svoje ime, nadimak, omiljeni broj i slično. S obzirom na to da su cene goriva već odavno skuplje, tu je i nedavno podizanje cena osiguravajućih kuća, gde će polise obaveznog osiguranja od autoodgovornosti u proseku koštati za oko 22 odsto više. Da li je vožnja automobilom u Srbiji pravi mali luksuz ili nužno zlo odavno je pitanje za sve koji sedaju za volan.

Naravno, tu nije kraj troškovima, pa na svu muku ako vam se na registarskim tablicama nalaze slova sa kvačicama i Y i W, onda vam dodatni trošak ne gine. Takođe i ako izrazite želju da tablice personalizujete i stavite slovca i brojeve po svom izboru i tu ćete naići na pražnjenje džepova.

Naime, rok trajanja registarskih tablica je neograničen, ali ne računajući one koje sadrže slova Č, Ć, Š, Ž, Đ, Y i W, koje moraju da se menjaju čim im istekne registracija, a portal Espreso je kontaktirao Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i saznali smo zašto su slova sa kvačicama problematična, kao i to kako funkcioniše personalizacija tablica.

tablice
foto: Printscreen/Instagram

"Registarske tablice za registrovana motorna i priključna vozila, koje u delu registarske oznake (iza oznake registarskog područja) sadrže latinična slova srpskog jezika „Č“, „Ć“, „Š“, „Ž“, „Đ“ i latinična slova „Y“ i „W“, prestale da se izdaju u 2017.godini. One koje su izdate zameniće će se po proteku roka od sedam godina od dana izdavanja (koji rok je na poleđini saobraćajne dozvole upisan u rubrici „N“) i na zahtev vlasnika vozila izdaće se nove registarske tablice, registraciona nalepnica i saobraćajna dozvola", rekli su nam iz MUP-a.

TROŠKOVI IZRADE

Troškovi izrade i izdavanja novih registarskih tablica, registracione nalepnice i saobraćajne dozvole plaćaju se putem jedinstvene uplatnice generisane na portalu eUprave, kroz sistem Plati i visina istih zavisi od vrste vozila za koje se izdaju registarske tablice, obzirom da su propisani različiti iznosi naknada za izradu registarskih tablica i različite administrativne takse za izdavanje istih.

Ipak, zamena registarskih tablica se ne vrši ukoliko su latinična slova srpskog jezika „Č“, „Ć“, „Š“, „Ž“, „Đ“ sadržana u oznaci registarskog područja (npr. ČA, KŠ, VŠ i dr.).

Kada se radi o registarskim tablicama po izboru, pored redovne cene registarskih tablica, plaća se i posebna naknada za izradu registarskih tablica.

"Iznos za naknadu utvrđen je uredbom Vlade o vrstama usluga koje pruža Ministarstvo unutrašnjih poslova i visini taksi za pružene usluge i republička administrativna taksa za izdavanje registarskih tablica po izboru", objasnili su iz MUP-a.

Vozači, Registracija, Poskupljenje, Saobraćajna Dozvola, Sedišta
foto: Shutterstock/Ilustracija

Vlasnik teškog četvorocikla, odnosno putničkog vozila može po izboru odabrati najmanje tri, a najviše pet slovnih znakova ili kombinaciju brojčanih i slovnih znakova.

"Ako se bira kombinacija brojčanih i slovnih znakova u njoj se moraju nalaziti najmanje dva slovna znaka, izuzimajući kombinaciju slovnih znakova "TX", "RP" i "RPE".Izabrani znakovi čine deo registarske tablice iza oznake registarskog područja i crvenog štita. Takođe, između brojčanih i slovnih znakova na registarskoj tablici obavezan je znak "-" koji se računa kao jedan od izabranih znakova", rekao je izvor za Espreso.

Značenje izabranih znakova na registarskoj tablici po sadržaju ne sme da bude provokativno, nemoralno, ili suprotno pravnom poretku.

Osim toga na istom registarskom području nije moguće izdati registarske tablice sa istim izabranim slovima ili kombinacijom slovnih i brojčanih znakova.

Da biste personalizovali svoju tablicu morate se pridržavati određenih pravila:

ŠTA SME DA SE PIŠE

1. Ne možete skinuti oznaku grada (BG, NI, NS, SP, ZR…), već ona mora biti na početku i personalizovanih tabilca.

2. Moguće je napisati maksimalno 5 karatkera, bilo slova ili brojeva

3. Ukoliko želite kombinaciju brojeva i slova između njih se mora nalaziti tačka, koja se takođe računa kao karakter. (NPR: KUD4V nije moguće napisati jer se broj nalazi između slova)

Obične tablice se plaćaju 2193 dinara, dok za personalizovane treba izdvojiti značajno više sredstava. Iznos koji ćete platiti za ovo zadovoljstvo je 87.532 dinara, što je oko 740 evra.

Složićete se da cifra nije mala, zato i ne čudi što ćete ovakve tablice videti uglavnom na ekskluzivnijim modelima. Kada vam kažemo da registracija prosečnog automobila u Srbiji košta oko 25000 – 30000 dinara, ova cifra još više dobija na važnosti.

Naravno ovu cifru od 87532 dinara plaćate jednom u 7 godina, koliko i važe ove tablice, dok registaciju plaćate svake godine.

(Kurir.rs / Espreso.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja
track