Najnovije vesti

DEČAK (5) IZ BEOGRADA KAŠLJAO 2 MESECA, ČESTO SE BORIO ZA VAZDUH: Roditelji nisu znali šta će, a onda su sreli doktora sa Harvarda
Foto: Shutterstock

očaj

DEČAK (5) IZ BEOGRADA KAŠLJAO 2 MESECA, ČESTO SE BORIO ZA VAZDUH: Roditelji nisu znali šta će, a onda su sreli doktora sa Harvarda

Društvo

Petogodišnji dečak iz Beograda V. J. J. gotovo neprekidno je kašljao gotovo dva meseca... Noću bi nekako uspevao da zaspi, ali se redovno u pola noći i pred zoru budio jer je od kašljanja i pokušaja da nešto iskašlje počinjao da se guši. To je dostizalo takve razmere da se već kratkim udisajima borio za vazduh.

- Odlazimo kod jednog lekara, on konstatuje da nema nikakve druge simptome, niti temperaturu, niti nos, bilo šta drugo, daje mu terapiju antibiotikom i inhalaciju pulmikortom i sl... Prolazi sedam dana terapije, sve isto, mi kod drugog, trećeg lekara... sve isto... Svi ga poslušaju i kažu: "Pluća su okej, grlo je okej. Dobija drugi antibiotik na sedam dana, pa treći... I sve isto. Kašlje, ni suvo, ni zrelo, nego onako kao kada tražiš nešto što bi odlepio kašljanjem da se smiriš, a toga nema. A on sve vreme veseo, kao da mu nije ništa - priča otac dečaka za Telegraf.rs.

Sledi odlazak dvaput u hitnu službu u pola noći, gde se konstatuje da je sve u redu, i saturacija i ostalo. Posle nekoliko dana roditelji dečaka vode u privatnu kliniku, doktorka mu indikuje sumnju na alergiju i tad mu snimaju pluća rendgenom i rade mu alergotest na sve.

- Snimak pluća kaže da na levoj strani ima neku smetnju koja mu otežava izdisaj, ali da je to verovatno od spavanja na toj strani, naprezanja, ali opet - ništa opasno.

I onda uspevaju da zakažu pregled koji se ispostavio kao spasonosni, kod renomiranog pedijatra se vratio sa Harvarda.

Kada je lekar pogledao snimak, video je da je u pitanju leva strana pluća, posluša dečaka i već na prvom slušanju pita ova: "Da li je imao mnogo sličnih napada kašljanja u poslednjih godinu dana? Na odgovor nije, ide pitanje: "Da li je vakcinisan redovno?" Odgovor - Da. I treće pitanje: "Da li se slučajno nije nedavno zagrcnuo nečim, nekim orašastim plodovima i sl?"

suma, nestanak, dete
foto: Shutterstock

- I tu se ja setim da je nedavno jeo ribu i da se, i pored toga što smo ultrapažljivo očistili, provukla kost koja mu se sa zalogajem ribe zabola u grlo, ispod krajnika... I tada je krenuo da krklja i da se davi, ali je on sam prstićima nekako uspeo da je izvuče posle 15, 20 minuta - priča otac dečaka.

Na odgovor roditelja šta se dečaku desilo, doktor odmah konstatuje aspiraciju komadića hrane (ribe) u levo plućno krilo, jer se, dok se zagrcnuo na kost, hrana provukla u pluća, gde je kasnije krenula da se inficira i gnoji, preteći mnogo opasnijem rezultatu, ali ga je to što je bio konstatno na antibioticima držalo da nema druge simptome...

dete, ranac
foto: Profimedia

Međutim, sekret se povećavao iz levog krila i doktor zakazuje hitno za sutradan bronhoskopiju, gde mu pod totalnom anestezijom ulazi u levo plućno krilo i čisti komadiće hrane i sekreta koji je zapušio pluća.

Prema rečima doktora, jako često se dešava aspiracija hrane u pluća, da su u gotovo 90 odsto slučajeva to orašasti plodovi, a da je najčešće u pitanju kikiriki.

Već sutradan dečak je smanjio kašalj za 90 odsto, a posle tri dana je sasvim i prestao, a na kontroli je doktor konstatovao da je sve završeno na najsrećniji način. A moglo je da ne bude.

(Kurir / Telegraf.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja