HEROJ KOJI JE SRUŠIO "NEVIDLJIVOG" VODIO AMERIČKOG PILOTA NA PIĆE! Na neobičan gest se odlučio zbog jedne misli PATRIJARHA PAVLA
Foto: Kurir Televizija, Dado Đilas, screenshot

f-117a

HEROJ KOJI JE SRUŠIO "NEVIDLJIVOG" VODIO AMERIČKOG PILOTA NA PIĆE! Na neobičan gest se odlučio zbog jedne misli PATRIJARHA PAVLA

Društvo -

Mit o neoborivom američkom "nevidljivom" lovcu bombarderu F-117A srušen je u sremskom selu Buđanovci, na današnji dan 1999. godine. U Srbiji od tada postoji izreka: Izvinite, nismo znali da je nevidljiv.

Ovim povodom u jutarnjem programu Kurir TV gostovao je pukovnik Slaviša Golubović, a putem video linka se uključio pukovnik protivvazdušne odbrane Vojske Jugoslavije Dani Zoltan.

jutarnji
foto: Kurir televizija

- Svake godine se podsećamo na taj događaj i treba da je tako, posebno zbog naših mlađih generacija. Mi smo već govorili šta se desilo. To je bio jedan uobičajen ratni dan, međutim, negde u večernjim časovima borbena posluga kojom je komandovao Zoltan Dani uočila je da je u našu zon uništenja ušao avion za koji zaista nismo znali da je nevidljiv. Tražio je dozvolu za vatreno dejstvo koju je i dobio, ispaljena su dva projektila. Jedan je pogodio krilo aviona koji je zbog toga izgubio navigaciju i srušio se, a njegov pilot se katapiltirao - rekao je Golubović i dodao:

- Bili smo iznenađeni što smo baš taj avion oborili. Mi smo došli obučeni u taj rat. Te večeri kad je oboren F-117A istog trena je NATO komanda znala o kom se avionu radi.

F 117, stelt, Senad Muminović
foto: Profimedia, Slaviša Golubović/Privatna arhiva

- Oni su pokušali to da prikriju. Njihov portparol Kenet Bejkon je tvrdio da je avion pao iz neutvrđenih razloga, a odlično su znali da je pogođen raketom. To je bio kolektivan šok za njih. Mogli smo da oborimo F-16, ali ne bi se toliko o tome pričalo, jer je srušen koncept da je taj avion nevidljiv i povučen je iz operativne upotrebe aprila 2008. što je mnogo rano za jedan takav vazduhoplov. On se i danas pomalo koristi za obuku američkih pilota, ali to je daleko od njegove prave operativne upotrebe za koju je namenjen.

Zoltan Dani
foto: Kurir televizija

Dani tvrdi da je moral vojske bio na veoma visokom nivou.

- Kod nas je moral bio na visokom nivou, a pogotovo posle ovog događaja. Nakon obaranja F-117A, Dobili smo narađenje da možemo da napustimo taj položaj i da pređemo na susedni. Mi smo premeštanje za koje je inače potrebno minimum dva i po sata uradili za svega sat i po. Taj podatak govori da su odlučnost i elan naših vojnika, starešina i dobrovoljaca bili besprekorni.

A 2012. godine Dani se susreo sa neprijateljskim pilotom koji je upravljao avionom koji je njegova jedinica oborila, a evo kako je došao tu ideju.

F 117, stelt, Boris Stojmenov, avion, bombardovanje, Slaviša Golubović
foto: Slaviša Golubović/Privatna arhiva

- Mi smo snimili jedan dokumentarni film o tom obaranju koji se zove "21 sekund" i u tom filmu se pojavila mogućnost da se pronađe jedan audio snimak Intervjua tog pilota. StavilI smo to u dokumentarni film i reditelj je rekao neka ide taj audio snimak, a da ga moj sin i ja komentarišemo. Moj sin me je tada iznenadio pitanjem: Tata šta bi ti uradio da se sada sretneš sa tim pilotom?" Ja sam dugo razmišljao i rekao sam mu: Vodio bih ga na piće." Reditelj je tada viknuo: Rez! - rekao je Dani i dodao:

- Nekako ne ide da se sretneš sa agresorom koji je sejao bombe na tvoju zemlju i tvoj narod. Ali kasnije sam razmišljao. Imao sam prilike da se sretnem sa patrijarhom Pavlom. On mi je dao jednu njegovu knjigu o hriščanstvu. Pročitao sam je i tu se govori o tome da praštanje govori o nama, ne o onome kome praštamo. Duša koja prašta se čisti i biće spašena - priča Zoltan Dani i za kraj dodaje:

04:00

HEROJ KOJI JE SRUŠIO F 117A VODIO PILOTA OVOG AVIONA NA PIĆE! Na ovaj potez se odlučio zbog jedne misli Patrijarha Pavla

- Takođe, možemo da prikažemo jednu drugu sliku o nama, a ne onakvu kakvu su o nama prikazivali, da smo mi maltene iz džungle. Mislio sam hajde da pošaljemo poruku svetu da smo za kompromis, razumevanje, mir i da je porodica ono najvažnije. Do našeg susreta je došlo i napravili smo novi dokumentarni film koji je dobio mnogo nagrada na festivalima, pogotovo u Americi.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track