SVE ŠTO SE DEŠAVA PODSEĆA NA CRNE DEVEDESETE: Bahati učenici ismevaju đake koji ne nose skupe originale, čak im skeniraju etikete!
Foto: Shutterstock

PONIŽENJE

SVE ŠTO SE DEŠAVA PODSEĆA NA CRNE DEVEDESETE: Bahati učenici ismevaju đake koji ne nose skupe originale, čak im skeniraju etikete!

Društvo -

Pojedini učenici iz dobrostojećih porodica ismevaju đake koji ne nose firmiranu ili originalnu garderobu! Oni su toliko bahati da deci proveravaju etikete, pa čak i skeniraju bar-kod na komadima odeće kako bi videli da li je fejk, a onda one koji nose kopije bukvalno razapinju na društvenim mrežama i u školi!

Starije će ovo odmah podsetiti na devedesete. Kaže se da se sve što je nekad bilo u trendu vraća - pa tako i loši primeri. I uglavnom su u srpskim srednjim školama, mada se sve više prelivaju na završne razrede osnovnih. Učenici prisiljavaju vršnjake žrtve da ih "skeniraju". Neke majke i očevi o ovom problemu pisali su i na društvenim mrežama.

- To ludilo proveravanje etiketa i tačno poznavanje kako ide štep i slično je prešlo sve granice. I niko se time ne bavi - napisala je jedna majka.

Potom se druga požalila da je njen sin proveravao etikete na kompletu trenerke koji mu je poručila preko interneta:

Pantalone, Etiketa
foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

- Naravno, nije original. I da jeste i da nije, on ne bi provalio po etiketi, jer nema pojma, ali zna da to gledaju bahati učenici.

Da decu koja ne nose originale omalovažavaju i podvrgavaju psihičkom vršnjačkom nasilju, potvrdio nam je i Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola.

- Obično se to dešava od strane dece čiji su roditelji materijalno dobrostojeći. Oni se trude da nose markiranu garderobu, a kupuju i parfemi, kreme, torbe, patike... Ako su deca kupila to od švercera ili preko interneta, oni proveravaju kodove i etikete i tu decu ismevaju i prozivaju - navodi Antić.

Milorad Antić
Milorad Antićfoto: Kurir tv

Naglašava da je to nedopustivo:

- To ponašanje dolazi iz kuće! Razredne starešine koje primete ovakvo ponašanje trebalo bi da se posebno pripreme za tu temu i da deci pričaju o pravim ljudskim vrednostima, da su znanje i moralne vrednosti bitnije od materijalnog.

Zorica Mršević
Zorica Mrševićfoto: Kurri tv

Prof. Zorica Mršević s Fakulteta za evropske pravno-političke studije objašnjava za Kurir da deca čak koriste aplikacije putem kojih proveravaju da li neko nosi fejk robu.

- To je sve patologija potrošačkog društva. Naravno da ima dobrih patika koje nisu neka jaka marka, mi smo svi odrasli u obući koja nije bila firmirana i znamo da je to dobro i kvalitetno. Deca stiču ili gube status time što imaju firmiranu odeću, obuću ili ranac i oni su "in". To je problematično. Mislim da roditelji i deca mogu da se odupru tome, postoje drugi načini da se dete afirmiše u svom kolektivu, da bude dobar matematičar ili šta god. Nema potrebe da se diče odećom - navodi Mrševićeva:

- Mlad čovek je nesiguran po prirodi stvari i teško mu je da ima osećaj samovrednovanja, koji ne zavisi od toga da li mu je odeća skupa.

elena Manojlović
elena Manojlovićfoto: Kurir

Psihoterapeut Jelena Manojlović istakla je da su roditelji ti koji moraju pod hitno obratiti pažnju na svoje ponašanje, jer se deca ugledaju na njih:

- Apsolutno nije bitno da dete nosi neku marku, nije bitno šta nosi na sebi, već šta nosi u sebi i kakvo je prema drugima. Samo se priča o markama, forsira se to da odelo određuje čoveka, a ne ono što si ispod odela. Deca više nemaju detinjstvo, više ne znaju da se igraju i druže, znaju da gledaju ko šta nosi i da pate ako nemaju. Neki roditelji rade i dva-tri posla kako bi im obezbedili to materijalno, a zaboravljaju da mi nismo zapamtili šta smo nosili u detinjstvu, nego šta smo radili. Zato nam se i dešava sve što nam se dešava, svi su se okrenuli ka materijalnom, a deci smo zaboravili da usadimo ono osnovno, a to je da treba biti čovek.

podsmevanje, patike, ocenjivanje
foto: Printscreen TikTok

Ocenjuju i patike

Sve snimaju za Tiktok

Bahati klinci ocenjuju i patike svojih drugara iz odeljenja, i to ocenama od jedan do deset. Snimaju, pa snimke sa sve ocenama kače na Tiktok. Odaberu nekoliko učenika iz razreda čije patike snime i potom uz njihove patike stavljaju ocene. Naravno, deca koja ne nose patike za koje oni smatraju da su prestižne dobijaju niske ocene. I podsmeh.

Bonus video:

01:26

OSNOVNA ŠKOLA U SUBOTICI ZABRANILA TELEFONA! Direktor: Podržali nas roditelji! Učenici u procvatu: Više se druže, popravili ocene

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track