Poslednji oproštaj od književnika Slobodana Rakitića
Foto: Glas

Danas na Novom groblju

Poslednji oproštaj od književnika Slobodana Rakitića

Društvo -
Poznati srpski pesnik i nekadašnji predsednik Udruženja književnika Srbije (UKS) preminuo je 1. januara posle kratke i teške bolesti

BEOGRAD - Književnik i predsednik Srpske književne zadruge (SKD) Slobodan Rakitić (72) biće sahranjen danas u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju, a prethodno će biti održana komemoracija u Skupštini grada Beograda.Komemoracija povodom smrti Rakitića počinje u 11.30 sati. Opelo je zakazano za 14 časova u crkvi Sv. Nikole na Novom groblju, a sahrana je u 14.30 sati, najavila je Srpska književna zadruga.

Poznati srpski pesnik i nekadašnji predsednik Udruženja književnika Srbije (UKS) preminuo je 1. januara posle kratke i teške bolesti. Rakitić je rođen 30. septembra 1940. godine u Vlasovu, kraj Raške, gde je završio osnovnu školu, a gimnaziju u Novom Pazaru.

Od 1960. živeo je u Beogradu gde je neko vreme studirao na Medicinskom fakultetu, ali je diplomirao na Filološkom fakultetu u Beogradu, na Grupi za jugoslovensku i opštu književnost.

Uređivao je književne časopise "Savremenik", "Raška" i "Književna reč" i od 1973. do 2007. radio je kao urednik Katedre za književnost i jezik u Kolarčevoj zadužbini.

Objavio je knjige pesama: "Svetlosti rukopisa", "Raški napevi", "Svet nam nije dom", "Zemlja na jeziku", "Pesme o drvetu i o plodu", "Žudnja za jugom", "Potomak", "Osnovna zemlja", "Tapije u plamenu", "Duša i sprud", "Izabrane i nove pesme", "Zemaljske slike i druge pesme", "Vodena slova", "Južna zemlja", "Pesme", "Plovidba", "Povratak kralja", "Moji trenuci", "Potomak, novi potomak", "Plamen i rosa".

U njegovom opusu su i knjige eseja "Od Itake do priviđenja", "Oblici i značenja" i "Bratstvo po Orfeju", zbornik "Poezija romantizma jugoslovenskih naroda" i "Antologija poezije srpskog romantizma", kao i "Izabrana dela u pet knjiga" i "Sabrane pesme".

Pesme Slobodana Rakitića prevođene su na ruski, beloruski, francuski, engleski, nemački, kineski, italijanski, poljski, češki, slovački, švedski, jermenski, rumunski i makedonski jezik.Dobitnik je nagrada "Milan Rakić" (1974), "Isidora Sekulić" (1982), "Branko Miljković" (1989), "Laza Kostić" (1995), "Kočićevo pero" (1997), "Jovan Dučić" (1998), "Zlatni krst kneza Lazara" (1998), "Desanka Maksimović" (2002), "Pesničko uspenije", "Zmaj Ognjeni Vuk" (2002), i drugih.

Za knjigu pesama "Tapije u plamenu" dobio je Oktobarsku nagradu Beograda za 1990. i nagradu "Rade Drainac" za 1991. godinu. Godine 1998. nagrađen je "Zlatnim beočugom" za trajni doprinos kulturi Beograda. Od 1994. do 2004. bio je predsednik UKS-a, a od 26. aprila 2005. predsednik SKZ-a.

Bio angažovan u borbi za poštovanje i zaštitu ljudskih i građanskih prava i sloboda, između ostalog, u okviru Odbora za zaštitu misli i slobode izražavanja (1985-1989).

U prvom višestranačkom sazivu srpskog parlamenta, Rakitić je bio predsednik poslaničke grupe Srpskog pokreta obnove (1991-1992), zatim od 1993. do 1994. predsednik poslaničke grupe Demokratskog pokreta Srbije, a 1995. je izabran za predsednika Saborne narodne stranke.Sveti arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve je 2010. odlikovao Rakitića Ordenom Svetog Save II stepena.

Komemoracija u Skupštini grada

Zajednička komemoracija Udruženja književnika Srbije, Kolarčevog Narodnog Univerziteta i Srpske književne zadruge povodom smrti književnika Slobodana Rakitića (72) održana je danas u Skupštini grada Beograda u prisustvu porodice, pisaca, ministra kulture i brojnih kulturnih poslenika.Od izuzetnog književnog stvaraoca, pesnika, esejiste, antologičara, kulturnog i društvenog pregaoca u ime svih pisaca oprostio se Marko Nedić koji je podsetio na Rakitićevu urođenu odmerenost i gospodstvo, na to da kao ličnost i pesnik nije bio isključiv ni zatvoren u jedan sistem, poetiku i politiku."Kao stvaralac izvornog demokratskog osećanja sa razumevanjem se odnosio prema svim pojavama naše stvarnosti, kulture i društva, poštovao je različitosti i uvažavao drugačije poglede ali je ostajao dosledan svojim izvornim stavovima", kazao je Nedić.Kao pesnik kulture i tradicije, poštovao je društvene i kulturne institucije, znao je šta su one značile u srpskoj istoriji i šta treba da znače, zalagao se za njihovu međusobnu saradnju, posebno najstarijih među njima Matice srpske, SKZ, UKS i Kolarčeve zadužbine, kazao je Nedić.U ime Odbora i Predavačkog centra Kolarčeve zadužbine na doprinos Rakitića delovanju Kolarčevog narodnog univerziteta ukazao je Dobroslav Smiljanić.On je podsetio da šezdesetih godina 20. veka nekoliko mladih ljudi dolazi u Kolarčev univerzitet i bukvalno ga, uz ne male lične rizike, podiže iz pepela."Rakitić se sa entuzijazmom i formiranom nacionalnom svešću pridružuje i prihvata uređivačke delatnosti na katedri za književnost 1973.godine, u atmosferi još uvek jake ideološke paske, on je i ovde, kao i na drugim poljima života prihvatao bitku za slobodnu reč i misao, protiv totalitarnog unižavanja duha", kazao je Smiljanić.Generalni sekretar Kulturno prosvetne zajednice Srbije Živorad Ajdačić kazao je da je Rakitićev odlazak veliki gubitak ne samo za književni život gde je najviše delovao već i za savremenu srpsku kulturu u kojoj je neprestano delovao, tiho i strpljivo, ponirući u samo srce srpske matice.Ajdačić je istakao da je Rakitić u dvadesetak poetskih zbirki, težeći savršenstvu pevanja, pevao srpsku sudbinu u ljubavi i patnji, sve što je rekao i uradio bilo je i ostaće srpsko."Njegovi nacionalni pogledi bili su jasni, uvek je bio na strani naroda, upućujući nas da se moramo sačuvati prvo u kulturi, videli smo ga kao moralni stub i orjentir za samopoštovanje i budućnost naroda", kazao je Ajdačić.O velikom srpskom pesniku i ispred SKZ govorili su književnici Milo Lompar i Dragan Lakičević a istoričar Čedomir Antić podsetio je na političko delovanje Rakitića, borca za zaštitu ljudskih prava i sloboda, poslanika u prvom višestranačkom sazivu srpskog parlamenta nakon Drugog svetskog rata.Rakitić je bio predsednik poslaničke grupe Srpskog pokreta obnove (1991-1992), zatim od 1993. do 1994. predsednik poslaničke grupe Demokratskog pokreta Srbije, a 1995. je izabran za predsednika Saborne narodne stranke.

Gradonačelnik Beograda uputio saučešćeGradonačelnik Beograda Dragan Đilas uputio je danas telegram saučešća porodici pesnika i esejiste Slobodana Rakitića, koji je tokom 1990-ih godina bio vođa demokratske opozicije."Srpski narod je izgubio velikog pesnika i čoveka koji je kao kulturni radnik učinio mnogo za naš narod. Njegovo pesništvo ostaće važan ambasador srpske kulture i u vremenima koja dolaze", ocenio je Đilas.Gradonačelnik je rekao da će narod ostati zahvalan Rakitiću za predano i uspešno upravljanje Srpskom književnom zadrugom, Udruženjem književnika Srbije i drugim značajnim institucijama."Od velikog značaja je i njegova dostojanstvena borba za demokratiju i načela u koja je čitavog života verovao", piše u telegramu saučešća gradonačelnika Beograda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track