Nadbiskup Čeli: Papa Franja spreman za Srbiju
Foto: Rojter

Moguća poseta

Nadbiskup Čeli: Papa Franja spreman za Srbiju

Društvo -
Prema njegovim rečima, da bi papa došao u Srbiju potrebne su dve stvari - zvaničan poziv Vlade Srbije i Srpske pravoslavne crkve

BEOGRAD, - Ukoliko se steknu uslovi, papa Franja bi uskoro mogao da poseti Srbiju, rekao je u razgovoru nadbiskup Klaudio Maria Čeli, predsednik papskog Veća za društvenu komunikaciju i jedan od najbližih saradnika poglavara Rimokatoličke crkve.

Nadbiskup Čeli, koji je prvi put u Srbiji, ocenio je, govoreći o predstojećem susretu sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve, da je međusobni dijalog dve crkve veoma bitan.

Moramo da sarađujemo i zajedničkim naporima rešavamo probleme sa kojima se svi suočavamo. Ne samo u Pravoslavnoj i Rimokatoličkoj crkvi, već u društvu uopšte, poručio je Čeli.

Međusobni dijalog između SPC i Vatikana bio je u prošlosti, prema njegovoj oceni, dosta zategnut, ali se u poslednje vreme menja nabolje.

Otvoreniji je i srdačniji, rekao je Čeli izražavajuči zadovoljstvo zbog predstojećeg susreta sa patrijarhom SPC.

Prema njegovim rečima, da bi papa došao u Srbiju potrebne su dve stvari - zvaničan poziv Vlade Srbije i Srpske pravoslavne crkve.

Takođe, mora postojati zajednička želja za njegovim dolaskom i pravoslavne i katoličke zajednice, ukazao je Čeli, napominjući da je to "delikatan posao".

Moramo da stvorimo pozitivnu, bratsku atmosferu, ali, idemo ka tome, korak po korak. Treba puno strpljenja, ljubavi, ali verujem da će se uskoro steći uslovi da papa poseti Srbiju, rekao je Čeli.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track