POD LUPOM: Predsednik opštine Čajetina oštetio državu za 55 miliona evra?
Foto: Fonet

Istraga protiv Milana Stamatovića

POD LUPOM: Predsednik opštine Čajetina oštetio državu za 55 miliona evra?

Društvo -
Tužilaštvo za organizovani kriminal ispituje sumnje da je on sa još osam lica, među kojima je sudija Višeg suda u Užicu, obezbedio dvojici biznismena da uzmu 2.500 kvadrata na Zlatiboru

BEOGRAD - Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je istragu protiv predsednika opštine Čajetina Milana Stamatovića i još deset osoba zbog sumnje da su državi naneli štetu veću od 55 miliona evra, saznaje Kurir.Stamatović se sumnjiči da je, iako na to nije imao zakonsko pravo, lično dao dve dozvole za gradnju objekata od skoro 2.500 kvadrata, kojima je država oštećena za više od 2,7 miliona evra.Problematična gondolaOsim predsednika opštine, prema tvrdnjama našeg izvora, Specijalno tužilaštvo vodi istragu i protiv sudije Višeg suda u Užicu, dvojice biznismena, petoro zaposlenih u opštini Čajetina, jednog advokata iz Čajetine, kao i N. N. lica iz Turističkog društva Palisad na Zlatiboru.- Stamatović se sumnjiči da je dvojici biznismena sam potpisao građevinske dozvole, da je za to čak ovlastio sam sebe, iako nije imao zakonsko pravo. Ako se zna da je cena kvadrata na Zlatiboru 1.100 evra, time je dvojici biznismena za 2.486 kvadrata pribavljena korist veća od 2,7 miliona evra - navodi izvor Kurira.Predmet istrage biće, kako navodi naš sagovornik, i sumnja da je na osnovnu tih dozvola sagrađeno više kvadrata nego što je izdato dozvola.- Rutinskom kontrolom na terenu utvrđeno je da je sagrađeno čak 2.653 kvadrata više, čime je naneta šteta od skoro tri miliona evra. Istraga će proveriti i detalje projekta izgradnje turističke gondole na Zlatiboru, kao i prodaju velikih površina državnog zemljišta - zaključuje sagovornik Kurira.U Specijalnom tužilaštvu potvrdili su saznanja Kurira:- Stigla je prijava i provere su u toku.Predsednik opštine Milan Stamatović, međutim, kaže da ovi navodi nisu tačni.Rasipalo se- Nikad nisam kao predsednik opštine izdavao niti potpisivao građevinske dozvole, niti bi tako nešto bilo zakonski validno. Kakve veze sa izdavanjem dozvola ima predsednik opštine?! - kaže prvi čovek Čajetine.Opština, kako navodi, gradi i izgradiće turističku gondolu.- I sve će u vezi sa izgradnjom gondole biti po zakonu. Što se tiče prodaje zemljišta, za pet godina je prodato 15 parcela, ukupno dva hektara. A moji prethodnici su za jednu skupštinu dodelili 85 parcela - kaže on.

Bespravna gradnja postala zaštitni znak srpske lepotice... Zlatibor
Bespravna gradnja postala zaštitni znak srpske lepotice... Zlatibor

RazbacivanjeI ANTENSKI STUB BEZ DOZVOLEStamatović je, prema tvrdnjama našeg izvora, firmi iz Novog Sada izdao dozvolu za antenski stub, visine preko 80 metara, iako na to nije imao pravo. Ta dozvola, međutim, nije važeća, i zato će preduzeće sada pretrpeti štetu od 78.000 evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track