OČEKIVANO: Hašim Tači proglasio pobedu svoje stranke
Foto: Rojters

Prevremeni parlamentarni izbori na Kosovu

OČEKIVANO: Hašim Tači proglasio pobedu svoje stranke

Politika -
Pristalice Tačijeve Demokratske partije Kosova sinoć već slavile. Na izborima glasalo i oko 53.000 Srba, što predstavnici Srpske tumače kao izvanredan rezultat

PRIŠTINA - Ostaje premijer.Lider Demokratske partije Kosova (DPK) Hašim Tači proglasio je sinoć u Prizrenu izbornu pobedu na prevremenim parlamentarnim izborima, a pristalice te partije slavile su u više gradova.- Svi građani Kosova i sve političke partije poslali su najbolju poruku svetu da na Kosovu funkcioniše demokratija - kazao je Tači za Klan Kosova.Skandinavski standardPrema njegovim rečima, na Kosovu je dostignut standard „mirnih skandinavskih izbora“.- Zahvaljujem svim građanima Kosova i ostalim partijama na načinu na koji su protekli izbori. Pobedila je država Kosovo, njeni građani, demokratske vrednosti - podvukao je on.Tači, koji je kampanju vodio pod motom „Nova misija“, istakao je da je optimista i da ta misija ima veliku podršku građana, što će, kako veruje, pokazati završni rezultati izbora.Inače, Tači je prethodno na Fejsbuku objavio fotografiju na kojoj piše samo „Pobeda“.Oko 53.000 Srba, uključujući raseljene, glasalo je na vanrednim parlamentarnim kosovskim izborima, navodi se u podacima Srpske liste. Pravo glasa na Kosovu ima oko 130.000 Srba. Prema podacima Srpske, od oko 12.000 raseljenih glasalo je 11.330.Na severu Kosova glasalo je 15.327 Srba, a veća izlaznost u poređenju s novembarskim lokalnim izborima 2013. godine zabeležena je u dve od četiri opštine - Leposaviću i Zvečanu.U Leposaviću je biračko pravo iskoristilo 5.116 glasača, ili 24,82 odsto, u Zubinom Potoku 2.888, ili 36,14 odsto, u Zvečanu oko 2.300, ili 23,4 odsto, a u severnoj Kosovskoj Mitrovici 5.000, ili 17,62 odsto.Srbi održali jedinstvoPredsednik Srpske Aleksandar Jablanović za agenciju Beta je rekao da je ta lista ostvarila „izuzetan rezultat“, pošto su njeni čelnici poslušali Vladu Srbije i „održali jedinstvo“.- Zahtevaćemo od međunarodne zajednice da natera Albance da poštuju Zakon o opštim izborima kako bismo uzeli mandate koji nam pripadaju - rekao je Jablanović.Na Kosovu se u 38 opština glasalo za 120 poslanika Skupštine Kosova. Pravo glasa na izborima imalo je 1.782.454 građana, a izlaznost je bila oko 43 odsto. Srbi imaju pravo na deset zagarantovanih mesta u kosovskom parlamentu, a osvajanje dodatnih mandata zavisi od odziva u srpskoj zajednici.

Srpska: Albanci će morati da nam daju mandate koji nam pripadaju
Srpska: Albanci će morati da nam daju mandate koji nam pripadaju

Centralna izborna komisijaSRPSKA LISTA ČETVRTAPrema preliminarnim podacima Centralne izborne komisije nakon što je bilo prebrojano 20 odsto glasova, na prevremenim parlamentarnim izborima vodi vladajuća Demokratska partija Kosova sa 31,39 odsto, dok je na drugom mestu opozicioni Demokratski savez Kosova sa 25,2 odsto glasova, a treći pokret Samoopredeljenje sa 9,74 odsto glasova.Na četvrtom mestu je Građanska inicijativa Srpska lista sa 6,99 odsto. Sledi Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja sa 6,69 odsto i novoformirana Inicijativa za Kosovo sa 6,60.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track