Najnovije vesti

NJUJORK TAJMS: Vučić na KiM kao centralni zaštitnik Srba!
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

UGLEDNI LIST O POSETI SRPSKOG PREDSEDNIKA KOSMETU

NJUJORK TAJMS: Vučić na KiM kao centralni zaštitnik Srba!

Politika

Poseta srpskog predsednika Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji ovog vikenda bio je veliki izazov nakon ubistva srpskog političara Olivera Ivanovića, ocenio je jedan od vodećih američkih dnevnika Njujork Tajms, i istakao da je Vučić stavio do znanja da pristup obe strane, i srpske i albanske, mora biti dobronameran.

Srbima koji tamo žive, piše list, predsednik Vučih je obećao da će ih zaštiti i pozvaoih da ne odustaju od Kosova, teritorije na kojoj su, kako se navodi, Albanci većina, a kojom su nekada dominirali Srbi i oko koje se vodio rat.

Podsećaju da su borbe na Kosovu okončane 1999. godine, nakon nasilnog raspada Jugoslavije i NATO bombardovanja Srbije, te da su Albanci Kosovo, koje Srbi slave kao kolevku svoje nacije i pravoslavne vere, proglasili nezavisnim 2008. godine, što je, kako navode, podelilo međunarodnu zajednicu.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

"Srbi moraju da ostanu i prežive u svojim domovima na Kosovu. Ne možemo da dozvolimo da se broj Srba smanji na teritoriji na kojoj živimo još od davnina", preneo je NYT Vučićeve poruke Srbima na severu Kosova.

List navodi da je Vučić tom prilikom jasno dao do znanja da je neophodno da obe strane (srpska i albanska) deluju dobronamerno, te da je istraga o ubistvu Olivera Ivanovića prilika da albanske institucije "pokažu šta će učiniti".

Navode i da je istakao da sa srpske strane, "neće biti milosti za počinioce, niti za nalogodavce, bez obzira na to da li im je ime srpsko ili albansko".

List ukazuje da su tenzije velike, iako se rat na Kosovu završio pre više od dve decenije i da su obe strane svesne koliko brzo nasilni ispadi u jednoj etničkoj zajednici mogu da prerastu u međusobni sukob.

Napominje se da je neposredan povod za Vučićevu posetu Kosovu prošlog vikenda ubistvo srpskog političara Olivera Ivanovića, koji je ubijen ispred sedišta svoje stranke.

Navode da je policija obezbeđivala put kojim se kolona vozila sa predsednikom Srbije kretala od severa ka srpskoj enklavi na jugu Kosova.

foto: Zoran Šaponjić

Ocenjuje se da je predsednik Vučić nastojao da hoda "po tankoj liniji" u nameri da svojim izjavama zadovolji sve strane - Srbe i zapadne lidere, imajući u vidu da je Srbija na evropskom putu.

NYT za Vučića kaže da je naslednik "čvrste politike" bivšeg predsednika SRJ Slobodana Milosevića, koji je, kako navode, na vlast došao upravo "preko leđa" kosovskih Srba, kasnih 80-ih godina.

"Kao lider Srbije, i dok je bio premijer i sada kako predsednik, Vučić nastupa, poput Milosevića, kao "centralna figura u životima Srba na Kosovu".

Vučić je, piše list, na Kosovu dočekan po starom srpskom običaju, pogačom i solju, a dobrodošlicu su mu poželeli crkveni zvaničnici u manastiru Banjska.

Ukazuje se da je to znak da Vučić želi da ostane blizak sa Srpskom pravoslavnom crkvom, a smatra se i "glavnim zaštitnikom srpskih političara u kosovskom parlamentu".

Međutim, navodi list, za razliku od Miloševića, koji je prkosio i borio se protiv Zapada, "Vučić je sebe predstavio kao prozapadno orijentisanog političara odbacivši pri tom svoju radikalnu prošlost, dok Srbija pokušava da se pridruži Evropskoj uniji".

NYT istovremeno Vučića predstavlja kao nekog ko, kako se navodi,nakon velike pobede na predsedničkim izborima u aprilu, ima nespornu kontrolu nad srpskim institucijama i medijima i pokušava, kažu, da ubedi Brisel da je njegovo odricanje od nacionalističke prošlosti znak da je spreman na kompromise.

Podsećaju da Srbija odbija da prizna kosovsku nezavisnost i da su, uprkos tome što mora da normalizuje odnose sa Prištinom da bi se pridružila evropskom bloku, odnosi sa Prištinom u poslednjih nekoliko godina loši.

Kurir.rs/Tanjug

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI ! PRIŠTINA DANAS O ISTRAZI POVODOM UBISTVA OLIVERA IVANOVIĆA?!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...